”Livet är ett helvete. Får man säga så?”

— Livet är ett helvete. Får man säga så? säger Svea som drabbats av bröstcancer. Bröstcancer är en av våra vanligast förekommande cancerformer. Intensiv forskning har medfört att fler och fler överlever en bröstcancerdiagnos, men samtidigt ökar antalet som insjuknar. En cancerdiagnos innebär en lång och svår tid med behandlingar som dessutom kan ge upphov till en lång rad besvärliga biverkningar. För en del sjuka, som för Svea, innebär sjukdomstiden dessutom en mycket svår ekonomisk situation som ska hanteras vid sidan av krävande behandlingar och sviktande ork.

Under oktober, som är den internationella bröstcancermånaden, lyfter vi särskilt fram de som drabbats av bröstcancer och som dessutom går med en värkande oro över sin ekonomi. ”Hur ska pengarna räcka till nästa hyra? Har jag råd att betala kommande sjukresa? Och hur ska jag kunna köpa bra mat under veckan? ” Många skäms. Det handlar om personer som du och jag som plötsligt befinner sig i en utsatt situation. En del isolerar sig på grund av skam och bristande ork, och har till slut inte ens vänner och familj vid sin sida som stöd.

”Livet är ett helvete”

— Livet är ett helvete. Får man säga så? säger Svea som drabbats av bröstcancer. Tack vare sina små hundar orkar hon gå upp varje morgon och leva vidare, även fast varje dag är en kamp för att få pengarna att räcka till. Som om det inte är nog att orka med en tuff cancerbehandling och rehabilitering.

Svea, som är pensionär med en blygsam pension, har drabbats hårdare än många andra. Hennes äldsta son gick bort i sjukdom för närmare åtta år sedan. Det blev sedan, av flera privata och svåra skäl, omöjligt för henne att bo kvar i sin bostad.

— Jag paniksålde fastigheten, berättar Svea. I samband med försäljningen, som genomfördes i ett skede då hon befann sig i en sårbar situation, blev hon av med både personliga ägodelar och pengar. Hon väntar fortfarande på den slutliga betalningen om flera hundratusen kronor för den sålda fastigheten.

Utredning för lungcancer

Svea får tag på en möblerad bostad som hon kan hyra. Och samtidigt som hon genomgår en långdragen utredning för misstänkt lungcancer förlorar hon ett barn till, som tar sitt liv hösten 2017. Lungcancern kan slutligen avskrivas. Det slås fast att det är sviterna av många turer med lunginflammation som orsakat skadorna. Men den utdragna utredningen har tärt på pensionen, med långa och många sjukresor och patientavgifter.

Aggressiv bröstcancer

Våren 2018 upptäcker hon en knöl i armhålan. Nu konstaterar läkare en aggressiv form av bröstcancer, som via en stor metastas spridit sig till armhålan. Svea genomgår en lång rad undersökningar. En tuff och omfattande cancerbehandling inleds. Svea har två mil till närmaste busshållplats så hon är tvungen att ha bil för att ta sig till alla sjukhusbesök. Återigen är det kostnader utöver det vanliga som snabbt äter upp pensionspengarna. Svea opereras och en tid efter operationen behandlas hon med strålning fem dagar i veckan under fem veckor.

Stöd från Cancer- och allergifonden i en ohållbar ekonomisk situation

Den ekonomiska situationen är ohållbar under sjukdomstiden. En cancerkurator på sjukhuset tipsar Svea om möjligheten att söka ekonomiskt bidrag hos Cancer- och allergifonden. Under sommaren 2018 ansöker Svea om ekonomiskt stöd, och återigen under 2019. På grund av Sveas svåra och utsatta situation beviljas båda hennes ansökningar.

— Stödet från Cancer- och allergifonden har betytt oerhört mycket för mig, säger Svea. Bidragen har skänkt mig andrum i min svåra situation.

Att försöka driva frågan att få återstoden av betalningen för den sålda fastigheten känns avlägsen. Hon vet inte var hon ska börja. Inte heller har hon orken att driva ärendet. Men Svea kämpar på. Hon tränar för att rehabilitera sig och ger inte upp. Och hon tar en dag i taget.

Stöd Svea och andra som kämpar. Ge ett bidrag här!Ditt bidrag behövs

Vi som jobbar på Cancer- och allergifonden får ofta höra att bidrag inte behövs. Att samhället tar hand om alla som är sjuka. Men det stämmer inte riktigt. Jo, vården i Sverige är kraftigt subventionerad och det är jättebra. Men för att kunna uppnå ett frikort för mediciner och läkarbesök ska man betala ca 3500 kr. Det är mycket pengar för någon som inte kunnat arbeta på länge, som kanske blivit utförsäkrad eller är pensionär med låg pension och som faktiskt vissa dagar måste välja mellan att köpa näringsrik mat eller nödvändiga mediciner.

Vad en gåva kan användas till

Det är vanligast att vi hjälper bröstcancerpatienter med kostnader för högkostnadskort, för läkarbesök och medicin, och sjukresor. Men alla människor har sina individuella behov, och det förekommer även att vi ger bidrag till peruker, BH-implantat och tandvårdskostnader.

En gåva från dig kan hjälpa svårt sjuka med bland annat:

 • Sjukhusvistelse (per dag) 100 kr
 • Läkarbesök (Högkostnadskort) 1150 kr
 • Mediciner (Högkostnadskort) 2300 kr
 • Näringsdryck, dagsbehov 100 kr

Vi får ofta höra från våra bidragstagare vilken välgörande effekt det är att få lite ro i själen. Att få släppa oron för ekonomin en stund när sjukdomen i sig är tillräckligt tung att bära. Du som läser ska veta att ett bidrag från dig gör vår värld lite mänskligare, lite varmare. Tillsammans kan vi bidra med en smula andrum för fler svårt sjuka.

…………………………………………………………………
Så här kan du hjälpa Svea och andra svårt sjuka och utsatta medmänniskor
 • Swisha en gåva till 9003609
 • Bli månadsgivare här»
 • Sprid ordet! Dela Sveas historia vidare i dina sociala kanaler och prata med vänner och bekanta.
 • Övertyga din arbetsgivare om att ge en gåva till Svea och andra utsatta i behov av stöd till jul istället för att ge en dammsamlande pryl till personalen. Tack
  …………………………………………………………..
  *Svea heter egentligen något annat, och bilden föreställer en annan kvinna.