Annie drabbades av bröstcancer – tvingades leva på existensminimum

En cancerdiagnos är en tuff kamp för både kropp och själ – och kan dessutom drabba den sjukas ekonomiska situation. Annie Berggren, 52, tvingades gå ner i arbetstid och levde på existensminimum.  – Cancer- och allergifonden gav mig ett ekonomiskt bidrag som hjälpte mig på fötterna igen, säger hon.

En av tre kan drabbas av någon form av cancer under sin livstid.  Bröstcancer är den vanligaste cancerformen bland kvinnor, men tack vare mammografi upptäcks många fall i ett tidigt skede. Men när celldelningen börjar kan tumören växa fort – något som drabbade Annie Berggren, 52. Hon arbetar inom vården och har haft som vana att känna på brösten med jämna mellanrum för att märka om något förändras. Hon var på mammografi 2016 och allt var som vanligt – men två år därpå kom beskedet som förändrade allt: hon hade drabbats av bröstcancer.

Problemen avlöste varandra

– Allt gick väldigt fort. En vecka efter diagnosen opererades jag men när behandlingen sedan började avlöste problemen varandra, berättar hon. Jag var nyanställd på mitt heltidsjobb inom vården, men efter cancerbeskedet gick jag ner till 75 procent tills jag påbörjade cellgiftsbehandlingen. Det ledde till att min sjukersättning från Försäkringskassan baserades på en 75-procentig tjänst istället för på min heltidstjänst.

En cellgiftsbehandling sker genom en så kallad ”pick line” i armen. Behandlingen innebär alltid en risk att bakterier kommer in i kroppen – något som drabbade Annie. Hon fick blodförgiftning och hamnade på akutmottagningen där hon kort därpå fick en propp. Annie sjukskrevs på heltid för att klara av alla tuffa behandlingar och biverkningar.

“Jag hade inte ens råd med basala saker”

– Jag kände att jag bara tärde på samhället men inte tillförde någonting, säger hon. Stundtals kändes allting helt hopplöst och samtidigt gick jag med en ständig oro för ekonomin; att hålla koll på papper, utskrifter, söka efter ekonomiska bidrag och så vidare. Jag hade till slut inte ens råd med basala saker som mat och hyra. Då kontaktade jag socialtjänsten och fick efter oändligt långa och många telefonsamtal och ansökningsdokument 2500 kr i bidrag. Men med bidraget kom även beskedet att det var ett engångsbelopp, jag hade inte rätt till mer stöd efter det. Jag upplevde det som att jag föll rakt igenom samhällets skyddsnät.

Hjälp från Cancer- och allergifonden

Genom samtalsträffar fick hon höra talas om flera andra personer som levde i samma verklighet – till och med personer som levde tillsammans med någon som hade en inkomst hade det svårt. Själv kämpade Annie som ensamstående, med redan utflugna barn, att leva på en summa under existensminimum. En kurator tipsade Annie att undersöka olika stiftelser och fonder som skulle kunna ge ekonomiska bidrag. Till slut fick hon kontakt med den ideella insamlingsstiftelsen Cancer- och allergifonden. Ett par månader därpå var hennes bidragsansökan beviljad.

– Jag fick ett bidrag som hjälpte mig på fötterna igen. Jag låg under existensminimum ett tag, så det här var guld värt.

Det kan hända vem som helst

Nu är Annie på bättringsvägen och kan se ljusare på framtiden.

– Jag har börjat arbeta igen, och börjar få ordning på min ekonomi. Men jag vill dela min historia för att visa att vem som helst kan ramla genom samhällets skyddsnät. Jag har aldrig i hela mitt liv betalat hyran försent förut. Men på grund av sjukdomen halkade jag plötsligt efter och var nära att förlora mitt hyreskontrakt, mitt i min cancerbehandling. Det kan hända vem som helst som blir sjuk. Det är det jag vill berätta, avslutar Annie.


Vi vet att bidrag behövs!

Vi som jobbar på Cancer- och allergifonden får ofta höra att bidrag inte behövs. Att samhället tar hand om alla som är sjuka. Men det stämmer inte riktigt. Jo, vården i Sverige är kraftigt subventionerad och det är jättebra. Men för att kunna uppnå ett frikort för mediciner och läkarbesök ska man betala ca 3500 kr. Det är mycket pengar för någon som inte kunnat arbeta på länge, som kanske blivit utförsäkrad eller är pensionär med låg pension och som faktiskt vissa dagar måste välja mellan att köpa näringsrik mat eller nödvändiga mediciner.

Det är vanligast att vi hjälper bröstcancerpatienter med kostnader för högkostnadskort, för läkarbesök och medicin, och sjukresor. Men alla människor har sina individuella behov, och det förekommer även att vi ger bidrag till peruker, BH-implantat och tandvårdskostnader.

En gåva från dig kan hjälpa svårt sjuka med bland annat:
  • Sjukhusvistelse (per dag) 100 kr
  • Läkarbesök (Högkostnadskort) 1 300 kr
  • Mediciner (Högkostnadskort) 2 600 kr
  • Näringsdryck, dagsbehov 100 kr

Vi får ofta höra från våra bidragstagare vilken välgörande effekt det är att få lite ro i själen. Att få släppa oron för ekonomin en stund när sjukdomen i sig är tillräckligt tung att bära.

Du som läser ska veta att ett bidrag från dig gör vår värld lite mänskligare, lite varmare. Tillsammans kan vi bidra med en smula andrum för fler svårt sjuka. Tack för att du tog dig tid att läsa.

…………………………………………………………………………………………………………………
Så här kan du hjälpa Annie och andra svårt sjuka och utsatta medmänniskor:

  • Swisha en gåva 9003609
  • Bli månadsgivare här»
  • Sprid ordet! Dela Annies historia vidare i dina sociala kanaler och prata med vänner och bekanta.
  • Övertyga din arbetsgivare om att ge en gåva till Annie och andra utsatta i behov av stöd till jul, istället för att ge en ”dammsamlare” till personalen. Tack