Personliga berättelser kring bröstcancer

Nära 40 procent av de som beviljats ekonomiskt bidrag från Cancer- och allergifonden under 2022 har varit personer som drabbats av bröstcancer. Vi vill belysa deras svåra situation här med berättelser från bidragstagare som drabbats av bröstcancer och som på grund av sin sjukdom plötsligt befann sig en mycket utsatt ekonomisk situation – utan att få tillräcklig hjälp från samhället.

De vittnar om långa resor till vården, kämpiga biverkningar och hur dyrt det blir att vara sjuk. Då de kämpar med en svår ekonomisk situation har de behövt ekonomiskt stöd för att få det att gå ihop.

Vården i Sverige är kraftigt subventionerad men för att kunna uppnå ett frikort för mediciner och läkarbesök ska man betala 3 600 kr. Det är mycket pengar för någon som inte kunnat arbeta på länge, som kanske blivit utförsäkrad eller är pensionär med låg pension och som faktiskt vissa dagar måste välja mellan att köpa näringsrik mat eller nödvändiga mediciner.

Läs några av våra bidragstagares livshistorier

Eva-Marie, 65 år, i Landskrona, diagnostiserades med bröstcancer 2021 – sex år efter att hon blivit friskförklarad från äggstocks- och livmoderscancer. När hon blev sjuk hade hon det redan knapert med endast sjukersättning.   

”Det är dyrt med transport från Landskrona till vården i Malmö och med mediciner. Medan jag behandlades med cytostatika drabbades jag dessutom av sepsis och fick ligga inne på sjukhus i två veckor. Det är inte billigt att ligga på sjukhus! Tack vare stödet från Cancer- och allergifonden kunde jag betala mina räkningar. Det hjälpte mig jättemycket.” 

Eva-Marie ska nu få en protes för det högra bröstet som är borttaget.  

”Jag bryr mig egentligen inte så men det är bra när man går på stranden eller i badhuset. Speciellt barn tittar och tycker det är konstigt när man saknar ett bröst.” 

Hur hon upptäckte bröstcancern nu var ren tur i oturen; mammografin hade inte visat något, men plötsligt fick hon konstiga knutar på armar och ben och sarkodios som satte sig på lungorna (sarkodios utlöses när immunförsvaret är försvagat). Eva-Marie skickades in på röntgen som visade tumör på höger bröst.  

”Det har varit ett väldigt tufft år för mig. Men jag har bägge fötterna på jorden, är positiv till livet, och är väldigt tacksam för det. Jag mår relativt bra idag. Jag känner ingen oro, är trygg i vården och mig själv. Jag är 100 procent nöjd med all hjälp och information som jag fått. Jag delar gärna med mig av mina erfarenheter om det kan hjälpa någon annan.”

en kvinna med ryggen mot kameran

Minna, 45 år, diagnostiserades med bröstcancer hösten 2021. Förutom att det har varit väldigt jobbigt med bröstcancerbehandlingen hade Minna det tufft ekonomiskt redan innan hon blev sjuk som sjukskriven och ensamstående med ett barn i gymnasieåldern. 

Det är jättedyrt att bli sjuk, särskilt när man har långt att åka till sjukhuset. Resebidraget släpade efter i tio veckor. Och medicinerna är dyra. Det är mycket som ska betalas. Det var tur att man inte åt så mycket under den tiden, så man kunde spara in där. Det har varit supertufft. Både ekonomiskt, psykiskt och fysiskt.” 

Stödet från Cancer- och allergifonden har hjälpt mig. Alla extra kronor under den tiden betyder jättemycket. Det var otroligt bra att kunna få ett bidrag till en peruk, även om det inte täckte hela summan.” 

När en går igenom en cancerprocess (med allt vad det innebär) så är det mycket känslor som behöver bearbetas. Det kan till exempel vara sorg och rädslor. Ingrid, 69 år, har drabbats av cancer tre gånger, den första gången var för 35 år sedan. Hon säger att hon upplever att hennes liv har präglats av cancern; både med ett behov av att bearbeta denna sorg som cancern orsakat samt genom en dålig pension eftersom hon blev sjuk så pass tidigt i livet.

”Många vill gå och prata om sorgen, men jag vill måla. Förut kunde man få det via Regionen men de har dragit ner på väldigt mycket. Tack vare pengarna från Cancer- och allergifonden kan jag köpa en kurs i bildterapi via privata aktörer på faktura, eller i alla fall få ett bidrag på vägen till det. Jag har 1 400 kronor kvar av stödet efter kostnader för läkemedel och läkarvård. De här pengarna som ni delar ut, som ni fått in via gåvor från allmänheten – det finns verkligen hål att stoppa dem i.”

För 35 år sedan tog de bort både Ingrids livmoder och äggstockar, vilket är en sorg som Ingrid känner att hon fortfarande bearbetar. Ingrid har även lymfödem efter cancerbehandlingar, vilket gör att hon inte orkar så mycket.

”Jag hoppas att det kanske kommer en kurs i bildterapi nästa år. Man kan inte göra allt, det får komma när man orkar. Det är bra att man kan få ett år på sig att nyttja pengarna.”

Ingrid har sökt och fått stöd från Cancer- och allergifonden två gånger, 2021 och 2022, för sin bröstcancer. Förra gången fick hon stöd för att köpa en vettig säng, något vi berättat om tidigare. I år har hon fått stöd för utgifter för medicin, läkarvård samt rehabilitering i form av bildterapi.

”Det kommer en tid efter behandlingen”

Ingrid vill lyfta att efter en cancerbehandling väntar långa efterbehandlingar med biverkningar av medicin, som till exempel ont i lederna.

”Sängen som jag köpte är jätteskön! Har man inte en bra säng så gör det ännu ondare eftersom man vänder och vrider på sig mycket. Nu har det gått 1,5 år med efterbehandling i form av medicin och äntligen är det bättre, delvis på grund av sängen. Jag är tacksam för det som jag har fått, det har kommit till nytta för mig. ”

kvinna som tittar ut på havet

Jenny, 33 år, med bröstcancer:

”Jag är oerhört tacksam för det ekonomiska stödet jag fått, det har gjort stor skillnad för mig som redan innan var kronisk sjuk och därmed alltid levt på existensminimum.”