Den viktiga sängen

rosa bakgrund med tant

Alla människor har sina individuella behov. Men sova behöver alla. Speciellt när man behöver återhämta sig efter en cancerbehandling och har ont i kroppen, sover dåligt och svettas mycket. Då går det inte med en fallfärdig säng.

Detta kan Ingrid, 68 år, vittna om. Hon har drabbats av cancer tre gånger i sitt liv, varav bröstcancer senast. Hon fick bidrag från Cancer- och allergifonden till en ny säng för en lugnare återhämtning.

Bröstcancer är den vanligaste formen av cancer för kvinnor. I Sverige diagnostiseras en ny bröstcancer varje timme. Tack vare forskning är prognosen för de som drabbas god. Men kvinnorna lever ofta med sviterna av sjukdomen under en lång period efter behandlingarna. Det är både fysiska och psykiska utmaningar. Ingrid, 68 år, fick diagnos och behandling för bröstcancer 2020.

“Det är stort problem för kvinnor under och efter bröstcancerbehandling, man får ont i kroppen, sover dåligt och svettas mycket. Vilan och återhämtningen är störd under den här tiden. Man är tacksam för allt som kan hjälpa en.”

Stöd från Cancer- och allergifonden

Ingrid är pensionär med blygsam pension. Hon fick hjälp av en kurator att söka ekonomiskt bidrag hos Cancer- och allergifonden.

“Efter cancerbehandlingarna behövde jag en bra säng med en anpassad bäddmadrass. Den nya sängen och bäddmadrassen har förbättrat min livsmiljö och livssituation, och jag är otroligt tacksam för stödet. Jag kommer att äta mediciner resten av livet och även ha ont i kroppen av dem. Är därför tacksam för sängen. Stödet från Cancer- och allergifonden har hjälpt mig otroligt mycket.”

Ditt bidrag behövs

Samtidigt som en person får en diagnos kan ens ekonomi försämras drastiskt, till exempel genom att behöva gå ner i arbetstid. Det innebär ytterligare stress för kropp och själ att inte ha pengarna till att uppnå frikort för mediciner eller läkarbesök (högkostnadskort), eller den peruk, BH-implantat, bäddmadrass eller rekreation som behövs. Alla människor har sina individuella behov.

Utgifter kopplade till ens sjukdom kan vara mycket för någon som inte kunnat arbeta på länge, som kanske blivit utförsäkrad eller är pensionär med låg pension och som faktiskt vissa dagar måste välja mellan att köpa näringsrik mat eller nödvändiga mediciner.

Många av våra bidragstagare har drabbats av bröstcancer. Bara i år har vi hjälpt 42 kvinnor med diagnosen bröstcancer.

Vad en gåva kan användas till

En gåva från dig kan hjälpa svårt sjuka med bland annat:

  • Sjukhusvistelse (per dag) 100 kr
  • Läkarbesök (Högkostnadskort) 1 200 kr
  • Mediciner (Högkostnadskort) 2 400 kr
  • Sjukhusvistelse (per dag) 100–110 kr

Vi får ofta höra från våra bidragstagare vilken välgörande effekt det är att få lite ro i själen. Att få släppa oron för ekonomin en stund när sjukdomen i sig är tillräckligt tung att bära. Du som läser ska veta att ett bidrag från dig gör vår värld lite mänskligare, lite varmare. Tillsammans kan vi bidra med en smula andrum för fler svårt sjuka.


Så här kan du hjälpa Ingrid och andra svårt sjuka och utsatta medmänniskor

  • Swisha en gåva till 9003609
  • Bli månadsgivare här»
  • Sprid ordet! Dela Ingrids historia vidare i dina sociala kanaler och prata med vänner och bekanta.
  • Övertyga din arbetsgivare om att årets julklapp till personalen är att ge en gåva till Ingrid och andra utsatta som är i behov av stöd, istället för att ge en dammsamlande pryl.

…………………………………………………………………………………………………………………

*Ingrid heter egentligen något annat, och bilden föreställer en annan kvinna.