Emilie Bravo: Våra givare hjälper utsatta familjer

Två barn sitter mot en vägg

Maria är ensamstående mamma till två söner, varav den ena lider av kraftig allergi och fukteksem. Familjen fick hjälp av Cancer- och allergifonden när de behövde en egen tvättmaskin men inte hade råd att köpa en.

Maria jobbar deltid efter en sjukskrivning och lever därför med mycket liten inkomst. Familjen bor i en hyreslägenhet med delad tvättstuga, men på grund av sonens allergier blev varje tvätt en tidskrävande process. För att undvika allergiska reaktioner var Maria tvungen att noga skölja varje maskin från grannarnas tvättmedel och djurhår, innan hon själv kunde tvätta.

Foto: Emilie Bravo, generalsekreterare för Cancer- och allergifonden

Emilie Bravo, generalsekretare för Cancer- och allergifonden

”Det har sparat ENORMT mycket tid. Att få möjlighet till egen tvättmaskin och torktumlare har förgyllt min tillvaro och ökat min kvalitetstid med barnen”, säger Maria.

Barnfamiljer med små eller inga ekonomiska marginaler drabbas hårdare än många av rådande lågkonjunktur och inflation. Ensamstående föräldrar har det extra svårt: hälften av alla ensamstående föräldrar saknar ekonomi för att klara en oförutsedd utgift på minst 13 000 kronor (1).  I Sverige lever ett av tio barn i fattigdom (2). Det är en osynlig stress som påverkar tusentals familjer varje dag.

Allergi är Sveriges största kroniska sjukdom. En tredjedel av alla barn i Sverige har någon form av allergisk sjukdom. Läkarbesök och mediciner är gratis för barn i Sverige, men det finns många kostnader relaterade sjukdom som kan tillkomma och som inte subventioneras.

När det handlar om allergier och/eller astma kan det vara luftrenare, madrass och sängtillbehör med kvalsterskydd eller – om barnet inte kan vistas ute längre tider på grund av pollen – något att sysselsätta sig med inomhus. Detta är exempel på saker som Cancer- och allergifonden kan hjälpa familjer som lever med sjukdom och i ekonomisk utsatthet att köpa, när de inte har råd själva.

Att vi kunde hjälpa Marias familj med inköp av en egen tvättmaskin till lägenheten var en enkel åtgärd som gjorde stor skillnad i familjens liv.

Cancer- och allergifonden är en insamlingsstiftelse som finansieras uteslutande av gåvor, till ändamålen att främja forskning på cancer och allergier, och hjälpa sjukdomsdrabbade personer som är ekonomiskt utsatta.

Emilie Bravo,
Generalsekreterare för Cancer- och allergifonden

Källor:

1. Statistiska centralbyrån, pressmeddelande 2023-10-16.

2. Rädda Barnen, ”Barnfattigdom i Sverige: Årsrapport 2021”, 2021.