Anna gick starkare ur krisen

Foto på Anna med dropp

”Sjukdomen fick mig att ändra mitt liv till det bättre. Fick mod och kraft i sjukdomen att förändra mitt liv.” Det säger Anna Rosenqvist, som drabbades av en obotlig cancer. Trots det bistra beskedet vill hon förmedla hopp till andra sjukdomsdrabbade. Anna är idag sjukpensionär och har beviljats ekonomiskt stöd från Cancer- och allergifonden för utgifter kopplade till sjukdom och rehabilitering. Vi är så inspirerade av Anna och hennes engagemang att sprida hopp. 

Det började för fem år sen. Anna var trött, somnade överallt. Hon gick till slut till vårdcentralen där de tog blodprov. Lite senare samma dag ringde en läkare till henne och stod med en ambulans utanför hennes port; blodvärdena var alarmerande låga. Anna fick fyra påsar blod på sjukhuset. ”På sjukhuset sa de att hade jag inte åkt in då så hade jag dött”, säger Anna.

Efter det akuta sjukhusbesöket skickades Anna hem men fick två gånger kort därpå åka in till akuten för få blod igen. När läkarna började utreda hittade de tumörer runt hela tjocktarmen som de opererade bort. Det var först efter operationen som diagnosen kunde ställas. Anna har en ovanlig cancerform, Mutyh-associerad cancer, som är genetisk och kronisk (obotlig). Den sitter i magen; magsäcken och tarmarna. Problemet med att den är obotlig är att den inte går att stråla bort eller ge cytostatika mot, den kan bara opereras bort.

Ekonomisk kris

Nu har det gått fem år sedan dess, Anna är 52 år och sjukpensionär livet ut. Cancern är ständigt närvarande och ställer allt på sin spets. Anna och hennes man skiljde sig och efter det stod Anna med en massa skulder och fick en skuldsanering. Att bo i Stockholm med barn och leva på sjukpension gör att pengarna inte alltid räcker till för till exempel tandläkarräkningar. Anna tog kontakt med kyrkan för att få hjälp och hittade sedan Cancer- och allergifonden genom egna sökningar på nätet.

”Pengar har aldrig varit ett förstahandsval för mig. Men varenda krona räknas när man inte har några. Jag googlade efter hjälp. Jag har inte haft någon psykolog eller kurator via sjukhuset så det var ingen som talade om att man kan söka från er. Det är mycket regler när man söker pengar, men det fanns det inte hos er. Det var inte så svårt, det fanns inte så många hinder.”

En ny livsfilosofi

porträttfoto på Anna Rosenqvis
Anna Rosenqvist

Anna går på kontroller regelbundet, tar bort tumörer men kommer aldrig att bli cancerfri. Hon vet inte när cancern kommer tillbaka. Just vetskapen men utan tidsplan har förändrat mer än hennes liv – det har även förändrat hela hennes inställning till sig själv och omvärlden.

”Cancern har gett mig ett enormt tålamod. Jag hittade en filosofi i sjukdomen.”

Anna umgås så mycket hon kan med sina barn. ”Min dotter är 10 år, jag ger henne råden som man kanske väntar med tills barn är tonåringar. Lever jag inte om ett år så har jag gett dem de här råden.”

Hon säger att hon är betydligt lyckligare efter cancern genom att hon lever mer i nuet, verkligen lever, ser och känner. Hon förklarar det med en känsla av en andra chans, en känsla man inte förstår om man inte själv gått igenom det. Men denna insikt vill hon gärna förmedla vidare till andra som också drabbats av cancer.

”Jag vill hjälpa Cancer- och allergifonden genom att förmedla hopp till de sjukdomsdrabbade i en situation när det finns hopplöshet och man kanske inte har en krona kvar på bankkontot. Jag vill förmedla att det finns hjälp att få och att det inte är så svårt.”

Detta hopp som Anna vill förmedla till andra, förenar henne och Cancer- och allergifonden. Vi vill också, i den mån vi kan, kunna bidra med en smula andrum, förmedla inspiration, hopp och förbättra livskvaliteten för de som kämpar med sin sjukdom.

Se film där Anna berättar själv

(Se textat genom att klicka på ikonen för textning.)

OM

  • Anna Rosenqvist är en av många som drabbats av cancer eller allergi och som sökt stöd från Cancer- och Allergifonden. Vi har träffat och intervjuat henne, här berättar hon vad stödet har betytt för henne.
  • Anna berättar även om sin situation i avsnitt 76 av podden ”Vi ÄR inte cancer” (som drivs av Anna Wahlstam). Lyssna på avsnittet här: Lyssna på hela avsnittet här.
(Se textat genom att klicka på ikonen för textning.)