Vi cancerpatienter är inte bara påverkade fysiskt utan även psykiskt och ekonomiskt

Prostatacancer är den vanligaste cancerformen för män i Sverige. Det är framförallt äldre män som får prostatacancer.  En av dem är Boris*, 65 år, som bor i en mindre stad i Sverige.

Han fick hade besvär som han sökte för, men läkarna trodde det var förkylning. ”Ingen tog det på allvar. Förkylning kommer och går men det här varade i flera månader”, säger han. Till slut fick Boris en remiss och en grundlig undersökning gjordes. I januari ställdes diagnosen prostatacancer.

Tiden innan diagnosen var psykiskt jobbig. Boris kunde inte hålla urinen utan var tvungen att vara nära en toalett hela tiden, han kunde inte gå utanför hemmet. Detta ständiga problem påverkade sömnen och det blev ännu mer psykiskt påfrestande med sömnbrist. ”Det kändes som något levande i mig – en kraftig smärta”.

Som behandling fick Boris strålning och mediciner.

Vi cancerpatienter är inte bara påverkade fysiskt utan även psykiskt och ekonomiskt. Jag tycker man borde få mer engagerad personal på cancerbehandlingen, det är inte bara medicin som vi behöver. Det är fysiskt bättre nu men jättejobbigt psykiskt även efteråt. Vi cancerpatienter behöver mycket stöd psykiskt också. Kuratorn har hjälpt mig med mycket. Hon tipsade mig om Cancer- och allergifonden. Stödet från er hjälper mig med utgifter för medicin upp till frikortet. Vi som har den lägsta pensionen – jag trodde vi skulle få mer hjälp av staten. Men jag är tacksam för det stöd jag fått från Cancer- och allergifonden, med det känns det som att det är någon som bryr sig. Jag känner mig inte helt lämnad.”

Boris mår lite bättre nu, kan sova hela nätter och ska på kontroll i december.

*Boris heter egentligen något annat och bilden föreställer en annan person.

…………………………………………………………………………………………………………………

Ge en gåva till Cancer- och allergifonden

Ditt bidrag behövs

Samtidigt som en person får en diagnos kan ens ekonomi försämras drastiskt, till exempel genom att behöva gå ner i arbetstid. Det innebär ytterligare stress för kropp och själ att inte ha pengarna till att uppnå frikort för mediciner eller läkarbesök (högkostnadskort). Alla människor har sina individuella behov. Utgifter kopplade till ens sjukdom kan vara mycket för någon som till exempel är pensionär med låg pension och som faktiskt vissa dagar måste välja mellan att köpa näringsrik mat eller nödvändiga mediciner.

Många av våra bidragstagare har drabbats av prostatacancer. Bara i år har vi hjälpt 9 män med diagnosen prostatacancer.

Vad en gåva kan användas till

En gåva från dig kan hjälpa svårt sjuka med bland annat:

  • Sjukhusvistelse (per dag) 100 kr
  • Läkarbesök (frikort) 1 150 kr
  • Mediciner (högkostnadskort) 2 350 kr
  • Näringsdryck, dagsbehov 100 kr

Vi får ofta höra från våra bidragstagare vilken välgörande effekt det är att få lite ro i själen. Att få släppa oron för ekonomin en stund när sjukdomen i sig är tillräckligt tung att bära. Du som läser ska veta att ett bidrag från dig gör vår värld lite mänskligare, lite varmare. Tillsammans kan vi bidra med en smula andrum för fler svårt sjuka.

Så här kan du hjälpa Boris och andra svårt sjuka och utsatta medmänniskor

  • Swisha en gåva till 9003609
  • Bli månadsgivare här»
  • Sprid ordet! Dela Boris historia vidare i dina sociala kanaler och prata med vänner och bekanta.
  • Övertyga din arbetsgivare om att årets julklapp till personalen är att ge en gåva till Boris och andra utsatta som är i behov av stöd, istället för att ge en dammsamlande pryl. ♥