Ett betydelsefullt stöd för rehabiliteringen

man på cykel

Bertil*, 70 år, drabbades av kolorektalcancer 2019. Med hjälp av sjukhusets kurator sökte han ekonomiskt stöd från Cancer- och allergifonden två gånger, den senaste gången för att i sin rehabilitering köpa en cykel så han kan motionera skonsammare. Cancern och behandlingen hade nämligen medfört en snabb viktökning på 28 kg och svårigheter att gå. Läs Bertils berättelse här.

Det var i januari 2019 som Bertil plötsligt fick ont i magen. Han röntgades och läkarna upptäckte cancer mellan tjock och ändtarm. Med en inflammerad tarm blev det en akut operation och stomipåse. Efter en åtta-timmarsoperation i april 2019 tog de även bort cancer på baksidan av urinblåsan.

”Jag har haft tur i oturen. Läkarna kom på det fort, det hade inte spritt sig. Jag har fått väldigt mycket hjälp av en duktig kurator. När jag vaknade efter akutoperationen satt sjukhusets kurator med mig. Hon hjälpte mig att ansöka om bidrag första gången och att bifoga underlag.”

Bertil tog cellgifter som tabletter i ett halvår. Det var då det började krångla; en månad efter tabletterna blev tarmen slapp, stomipåsen släppte och skavde. Han kunde inte längre byta påse på egen hand utan fick ta hjälp av hemtjänsten. Bertil förberedde allt, fick ligga ner i en halvtimme innan personalen kom för att få kroppen att slappna av innan byte av påsen. Kostnaden för hemtjänstens assistens var hög och knäckte Bertils ekonomi, trots att det endast tog fem minuter för personalen.

I februari/mar 2020 skulle Bertil få en ny operation för att sätta ihop tarmarna, men på grund av pandemin fick han vänta till nov 2020. Under denna tid kunde han inte röra sig och gick då upp 28 kilo. Efter operationen tog det lång tid för tarmarna att komma igång igen, de hade ju trots allt vilat i 22 månader. Bertil kunde inte vara mer än tre meter från en toalett och såg därför alltid till att ta reda på var den närmsta låg.

Bertil hade värk efter ett 35 cm stort ärr på magen och övervikten medförde det besvärligt att gå. Han fick låna en cykel av en vän men när vännen flyttade så behövde han köpa en egen. Bertil ansökte då om stöd från Cancer- och allergifonden, vilket vi beviljade. Det blev en Sjösala damcykel i och med att balansen är dålig efter operationerna och med en damcykels djup så det är lättare att kliva på.

“När jag väl fick köpa en egen cykel må du tro har jag cyklat mycket. Det här med cykel är underbart, det är så skönt att komma ut, du rör på dig, du får luft i lungorna. Det är ett helt annat sätt än att gå. Full fart bara så går det bra. Man måste ha styrfart! Nu när det är vinter står cykeln i en varm källaren. Jag är rädd om den klenoden.”

Tack vare cyklandet har Bertil gått ner lite i vikt så att det är lättare att gå. Han går lite varje morgon och kväll med stavar och det går bättre och bättre. Magen har även blivit bättre, han har lärt sig känna igen signalerna i kroppen för när han ska våga gå ut och när han måste vara hemma.

Cancer- och allergifonden fick en trevlig hälsning av Bertil i höstas: ””Jag fick hjälp till att köpa en cykel så jag kunde motionera lite mer då jag har svårt för att gå, och jäklar vad här cyklas nu 😉 Stort Tack ! ❤”

Du kan vara med och hjälpa en utsatt medmänniska:

Samtidigt som en person får en diagnos kan ens ekonomi försämras drastiskt. Det innebär ytterligare stress för kropp och själ att inte ha pengarna till att uppnå frikort för mediciner eller läkarbesök (högkostnadskort) eller till den rekreation som behövs.

Vi får ofta höra från våra bidragstagare vilken välgörande effekt det är att få lite ro i själen. Att få släppa oron för ekonomin en stund när sjukdomen i sig är tillräckligt tung att bära. Du som läser ska veta att ett bidrag från dig gör vår värld lite mänskligare, lite varmare. Tillsammans kan vi bidra med en smula andrum för fler svårt sjuka.

Så här kan du hjälpa sjuka och utsatta medmänniskor likt Bertil

  • Swisha en gåva till 9003609
  • Bli månadsgivare här»
  • Sprid ordet! Dela Bertils historia vidare i dina sociala kanaler och prata med vänner och bekanta.
  • Övertyga din arbetsgivare om att årets julklapp till personalen är att ge en gåva till Bertil och andra utsatta som är i behov av stöd, istället för att ge en dammsamlande pryl. ♥

*Bertil heter egentligen något annat och det är någon annan person på bilden (som kommer från Unsplash).