“Efterbehandling kräver också resurser.”

Rosa bakgrund och en kvinna i bild

Tack vare forskning är prognosen för att överleva bröstcancer god. Men sjukdomen innebär en mycket påfrestande tid både under och lång tid efter behandling.

Ava, 75 år, drabbades av bröstcancer 2018. Hon har ätit medicin sedan dess och, som tur är, inte fått återfall. Men hon lider av biverkningar, höga medicinkostnader och är alltid på alerten. 

“Det man inte tänker på är att efterbehandling också kräver resurser”, säger Ava. Hon får en särskild medicin, utanför högkostnadskortet, utskriven på recept.

“Den kostar 1000 kronor per månad – det är en stor utgift som pensionär. Och jag kommer att få den ytterligare i två år. Då får man ju spara på alla andra utgifter även om det är något jag behöver – det kan vara glasögon eller andra problem som måste åtgärdas.“

“Det är mycket utgifter en längre tid efteråt. Vissa mediciner har biverkningar men man måste prata med läkare och andra cancerdrabbade innan man kommer fram till om det är biverkningar eller något annat som måste behandlas. Dessa biverkningar kräver också läkarbesök. Man måste vara på alerten, man kan inte vara säker efter cancern.”

Stöd från Cancer- och allergifonden

Avas utgifter för läkarbesök och mediciner tär på utgifterna. Dessutom behövde Ava operera ena ögat för synproblem och behövde nya glasögon. Hon ansökte då om ersättning för utgifterna för läkarbesök och medicin, från Cancer- och allergifonden.

“Bidraget från Cancer- och allergifonden var den enda ansökan som jag fick beviljad. Man har alltid ett litet underskott som pensionär. Bidraget hjälper mig väldigt mycket. Det utjämnar en del av de omkostnader jag har i och med cancer. Jag låg efter i mina betalningar. Det är fantastiskt att människor har skänkt så mycket att man kan få en mindre del.”

Ditt bidrag behövs

Samtidigt som en person får en diagnos kan ens ekonomi försämras drastiskt, till exempel genom att behöva gå ner i arbetstid. Det innebär ytterligare stress för kropp och själ att inte ha pengarna till att uppnå frikort för mediciner eller läkarbesök (högkostnadskort), eller den peruk, BH-implantat, bäddmadrass eller rekreation som behövs. Alla människor har sina individuella behov.

Utgifter kopplade till ens sjukdom kan vara mycket för någon som inte kunnat arbeta på länge, som kanske blivit utförsäkrad eller är pensionär med låg pension och som faktiskt vissa dagar måste välja mellan att köpa näringsrik mat eller nödvändiga mediciner.

Många av våra bidragstagare har drabbats av bröstcancer. Bara i år har vi hjälpt 42 kvinnor med diagnosen bröstcancer.

Vad en gåva kan användas till

En gåva från dig kan hjälpa svårt sjuka med bland annat:

  • Sjukhusvistelse (per dag) 100 kr
  • Läkarbesök (frikort) 1 150 kr
  • Mediciner (högkostnadskort) 2 350 kr
  • Näringsdryck, dagsbehov 100 kr

Vi får ofta höra från våra bidragstagare vilken välgörande effekt det är att få lite ro i själen. Att få släppa oron för ekonomin en stund när sjukdomen i sig är tillräckligt tung att bära. Du som läser ska veta att ett bidrag från dig gör vår värld lite mänskligare, lite varmare. Tillsammans kan vi bidra med en smula andrum för fler svårt sjuka.


Så här kan du hjälpa Ava och andra svårt sjuka och utsatta medmänniskor

  • Swisha en gåva till 9003609
  • Bli månadsgivare här»
  • Sprid ordet! Dela Avas historia vidare i dina sociala kanaler och prata med vänner och bekanta.
  • Övertyga din arbetsgivare om att årets julklapp till personalen är att ge en gåva till Ava och andra utsatta som är i behov av stöd, istället för att ge en dammsamlande pryl.

…………………………………………………………………………………………………………………

*Ava heter egentligen något annat, och bilden föreställer en annan kvinna.