Förbyggande hälsa i ny programserie

Kan man förebygga vissa sjukdomar och påverka sin hälsa positivt själv?

Visst kan man det! Bland annat kan man påverka sitt mående via sin livsstil; vad man äter och hur mycket, om man rör på sig, om man stressar för mycket osv.

I höstas (30 sep 2020) intervjuade vi professor Lisa Rydén om hennes forskningsprojekt, som handlar om att ta fram en ny metod som ska minska onödiga kirurgiska ingrepp på bröstcancersjuka patienter. Det finns en mängd faktorer som i samverkan kan orsaka bröstcancer, bland annat genetiska faktorer. Men det finns även många livsstilsfaktorer som har en stor del i utvecklingen av cancersjukdomar. Vi passade på att fråga henne om hon tycker att det görs tillräckligt för att förebygga cancersjukdomar idag. Så här svarade hon:

— Frågan om ärftlighet är rätt väl utredd och hanteras på ett bra sätt av sjukvården. Ansvaret för det förebyggande arbetet inom livsstil och miljö ligger däremot inte hos vårdgivaren, utan hos kommuner och regioner. Som jag ser det handlar det om att informera, att medvetandegöra allmänheten om riskerna. Men det handlar även lika mycket om att visa på lösningar, att ge konkreta tips och råd. Ge svar på vad jag själv som individ kan göra för att få hälsosammare levnadsvanor. (Här kan du läsa hela artikeln» )

Det kan verkligen vara svårt att komma igång och göra livsstilsförändringar. Och precis som professor Rydén säger så behöver vi inspireras om möjliga lösningar, få konkreta tips och råd på vad vi kan göra själva. Därför är det intressant att SVT nu satsar på en ny programserie, ”Fråga doktorn hälsa” som vill inspirera till ett hälsosamt liv – på ett inspirerande men också vetenskapligt sätt. Ett program som handlar om att man kan träna och äta sig frisk, hur stress och dålig sömn påverkar oss, utbrändhet och återhämtning. Så här säger programledaren Sofia Rågenklint om programmet i en artikel i Aftonbladet:

– Vi pratar om förebyggande hälsa. Vad man ska göra för att undvika att bli sjuk. Vi har lyft fram åtta delar som är centrala för en god hälsa. Vi har olika teman som mat, motion, återhämtning, gemenskap, sex, medberoende, sömn och meningen med livet. Så det är både de stora och de små frågorna, säger Sofia Rågenklint till Aftonbladet.

Om du är nyfiken på ett hälsosammare liv kanske du kan få tips och idéer där!
Här kan du se programmet på SVT Play»