”Jag var undernärd och hade inte råd att köpa mat”

För fem år sedan stormade det rejält i Thomas liv. Han gick igenom en skilsmässa och hamnade i personlig konkurs. Samtidigt drabbades han av benmärgscancer.

Thomas beskriver tiden som följde efter skilsmässan som att han var ständigt orkeslös och helt hade tappat hoppet för framtiden. När det gick så långt att han inte ens orkade knyta sina skor insåg han att tröttheten kanske kunde bero på något annat än sviterna efter skilsmässan. Väl på sjukhuset konstaterades det att han hade benmärgscancer.

– Läkarna tittade oroligt på mig och sa att jag troligen inte skulle överleva, och det var riktigt nära att det blev så, säger Thomas.

Kunde inte leva efter läkarens ordinationer

Tiden som följde blev tuff. I sju månader genomgick Thomas en cytostatikabehandling, samtidigt var hans ekonomi körd i botten och skilsmässan hade precis blivit klar. Att få i sig ordentligt med näring under den tuffa tiden var viktigt, ordentlig mat för att kroppen skulle orka med behandlingarna. Men det var inte lätt att leva efter läkarens ordinationer. Thomas hade inte pengar så det räckte för mat en hel månad. Åren som följde var tunga och trots att behandlingen gick åt rätt håll fick Thomas inte i sig den näring han behövde.

– Jag var undernärd och hade inte råd att köpa tillräckligt med mat, berättar Thomas.

Thomas kände att han hade förlorat allt han hade. Under tiden som han genomgick behandlingen försökte han släppa ångesten och oron över sin familjesituation och fokusera på att överleva. Men sjukdomen och den knappa ekonomin påverkade hela Thomas vardag.

– Det var otroligt tufft psykiskt. Det fanns inga förmildrande omständigheter och nästan ingen som kunde hjälpa, berättar han.

”Att bli sjuk är inget man väljer”

Benmärgscancer innebär cancer i benmärgen och brukar kallas kronisk, den går att leva med om den är under kontroll. Vanliga symtom är bland annat trötthet, andfåddhet och feber. Det är vanligt att gå ner i vikt och att få blåmärken. Idag funderar Thomas på att skriva någonting om sin långa resa från diagnos till idag när cancern är under kontroll och han börjar se ljusare på framtiden. Bilden som kanske många har av att ha många bakom sig som stöttar när man blir sjuk, pengar att kunna unna sig miljöombyte, möjlighet att äta ordentligt med mat för att tillfriskna, den gäller inte för alla.

– Det vi ofta läser om är människor som blir sjuka och har råd att unna sig massa saker under tiden för att må bättre. Men att bli sjuk är inget man väljer. Jag hade inte ens råd att åka buss. Det är hemskt att situationen kan få vara så, säger Thomas.

Cancer- och allergifonden vill tacka Thomas för att han ställde upp och berättade om sin historia.