Anders var ensam genom hela behandlingen

Foto: pixabay.com

I höstas drabbades Anders av cancer. Vi har pratat med honom om den nya vardagen som följde under behandlingen och om vägen tillbaka till det normala.

I november fick Anders en konstig värk som fick honom att besöka läkaren. En utredning konstaterade att Anders hade drabbats av cancer och en intensiv cellgiftsbehandling tog vid. Totalt fick Anders sex stycken cellgiftsbehandlingar i kurer om fjorton dagar. Innan cancerdiagnosen beskriver Anders att han hade en god fysik och var en frisk person, men behandlingen tärde på honom.

– Det var precis att min kropp orkade gå igenom cellgifterna så tätt inpå varandra. Jag spenderade nästintill hela dagarna i min säng, säger Anders.

Cellgiftsbehandling påverkar både det mentala och fysiska måendet. Vanliga biverkningar är illamående och en känsla trötthet och utmattning, så kallad fatigue. Kroppen blir svag och känslig för infektioner. Läkaren rådde därför Anders att inte vistas på offentliga platser med mycket människor. Sjukdomstiden blev därför en isolerad period för Anders som med undantag för promenader där han bor, i princip var ensam i sin lägenhet i fem månaders tid.

– Det blev ett invant beteende att vara själv när behandlingen pågick. Det var ett slags organiserat kaos. Behandlingen krävde planering från min sida med när jag skulle ta blodprover och cellgifter. Sen var jag tvungen att i förväg se till att det fanns mat i frysen när cellgiftsbehandlingarna var klara för då orkade jag knappt ta mig ur soffan, berättar Anders.

Ansträngd ekonomi

I och med att Anders blev sjukskriven har hans enda inkomst varit sjukpenningen. Anders beskriver att omkostnaderna som uppstår på grund av sjukdomen gör att ekonomin blir ansträngd.

– Det har varit en ständig ekonomisk stress, kostnaderna för sjukdomen gör att budgeten inte går ihop, innan sjukdomen var jag en normal heltidsarbetande person som arbetade inom sjukvården, säger han.

Cellgiftsbehandlingarna är nu över och Anders kämpar med att återgå till det normala.

– Det är svårt att komma tillbaka mentalt. Jag håller på att återgå till någon sorts verklighet. Men det finns en ständig oro. Idag hade jag en besvärlig värk, då blev jag genast orolig att det är något som är på väg tillbaka, säger Anders.

Cancer- och allergifonden har hjälpt Anders med kostnader för mediciner, sjuktransport och läkarbesök.

– Jag är verkligen jättetacksam för stödet, berättar Anders.

Cancer- och allergifonden har sedan 1994 finansierat cancer- och allergiforskning och hjälpt sjukdomsdrabbade som fått sin ekonomi raserad på grund av sjukdom.