Malin är sjukhuskurator på ett sjukhus i Mellansverige. Dagligen möter hon människor som drabbats av cancer. En del har precis fått sitt cancerbesked, vissa är mitt uppe i sin behandling och andra är i livets slutskede. Oavsett var patienten befinner sig har cancern vänt livet upp och ner.
– Det går inte att förbereda sig för ett sådant sjukdomsbesked. Livet blir väldigt annorlunda, säger Malin.
Utöver den fysiska och psykiska påfrestningen som det innebär att vara allvarligt sjuk beskriver många som Malin träffar även en ekonomisk utsatthet. För att nå högkostnadsskydd för mediciner behöver den sjukdomsdrabbade ha lagt ut 2200 kronor, frikort för läkarbesök gäller efter 1100 kronor. För en person med begränsad ekonomi kan bara några hundralappar göra stor skillnad. Pensionärer, ensamstående föräldrar och arbetslösa är grupper som är extra utsatta.
– Vissa avstår helt från att hämta ut sin medicin. Det är förfärligt. Sjukdom kostar extremt mycket pengar, säger Malin.
Tabubelagt problem
Samtidigt kan det också upplevas som tabu att prata om sin ekonomiska situation. Det är svårt att be sin omgivning om hjälp. Om den sjukdomsdrabbade dessutom är ensamstående upplever Malin många gånger att patienten blir uppgiven. Ekonomin kan till slut bli den största oron. Även arbetsföra personer kan få svårt att få ekonomin att gå ihop. Vissa har inte rätt till sjukpenning och blir då helt utan inkomst, ibland över ett år.
– Att bli sjuk är ingenting man har valt. Ofta kommer det som en chock att det inte finns bättre stöttning att få. Det blir en enorm stress från alla håll, förklarar Malin.
Socialt nätverk ovärderligt
Med en knapp ekonomi och ingenstans att vända sig blir den sjukdomsdrabbades sociala nätverk ovärderligt för att få vardagen att fungera. Det kan handla om de mest enkla saker som att handla mat eller lämna och hämta barnen på förskolan.
– Det finns ett glapp här som skapar en svår utsatthet för många människor, berättar Malin.
Det vanligaste Cancer- och allergifonden beviljar fondmedel till för sjukdomsdrabbade är ersättning för högkostnadsskydd och frikort, totalt 3300 kronor.
– Jag ser deras lycka när de får besked om att de ska få ekonomisk hjälp, för många är det verkligen tur att det finns fondmedel att söka, säger Malin.
Hjälp oss att kunna hjälpa fler! Ge en gåva och dela gärna vidare.