En gemensam nämnare för cancer och allergi är immunförsvaret – vår kropps självförsvarssystem. Men immunförsvaret reagerar på olika sätt för allergiker och för cancerdrabbade: medan det överreagerar för allergiker, reagerar det inte alls på cancerceller.
När det gäller allergi blir immunförsvarets celler överkänsligt för något visst ämne som inte är farligt, t ex björkpollen, och det orsakar en inflammation och allergiska symptom.
När det gäller cancer reagerar ofta immunförsvaret inte tillräckligt starkt. Cancerceller är normala celler med skadat DNA som inte följer friska cellers livsförlopp (vägrar att dö). För immunförsvaret uppträder dessa celler som vanliga kroppsceller och det angriper därför inte dessa. Kroppens egna immunsystem har potential att döda cancerceller men av olika anledningar (till exempel att miljön i tumören hindrar dem) gör den inte det hos cancerdrabbade, vilket ger dem möjlighet att spridas.
Immunterapi
För båda dessa kan man sätta in immunterapi, vilket är ett sätt att stärka immunförsvaret. Men immunterapin fungerar då lite olika: för allergiker syftar immunterapi till att dämpa överaktiva immunceller för att och minska allergisymptomen, medan immunterapi för cancerpatienter syftar till att väcka upp sovande immunceller för att få dem att agera.
Immunterapi för allergidrabbade ges vanligtvis genom behandling med allergen som förorsakar allergisjukdomen. Allergenen tas genom injektion och mängden ökas gradvis över en lång tidsperiod. Immunterapi hjälper immunförsvaret att bygga upp en tolerans mot allergenet så att immuncellerna inte överreagerar när de blir exponerade för allergenet (till exempel björkpollen).
Immunterapi för cancerpatienter har ett helt annat mål, faktum är att effekten nästan är den motsatta. Målet för cancer-immunterapi är att på något sätt hitta cancercellerna och sedan trigga igång immunförsvaret för att attackera dem. Det finns olika metoder för detta. Mycket viktig forskning bedrivs idag för att ta fram biomarkörer och receptorer.
Att stärka immunförsvaret kan både skapa förståelse för sjukdomarna eller leda till behandling. Därför behandlar ett flertal av de forskningsprojekt som Cancer- och Allergifonden finansierar just immunsystemet. Några av dessa är:
Adnane Achour vill stärka kroppens immunförsvar och utvecklar ett paptid-baserat vaccin.
Cecilia Andersson studerar samspelet mellan mastceller och slemhinnan och hur påverkar immunförsvaret för astmatiker.
Eva Sverremark Ekström studerar om tarmflorans uppsättning hos barn påverkar immunsystemet och allergiutvecklingen.
Helen Kaipe vill påverka immunsystemets T-celler för att få dem att döda cancerceller hos patienter med cancer i bukspottkörteln.
Maria Jernmalm vill stärka immunsystemet hos nyfödda med hjälp av bakterier.
Tobias Sjöblom studerar immunsystemet för att se om det går att förutsäga tarmcancerpatienters sjukdomsförlopp, samt biomarkörer i andra cancerformer för att se om det går att förutsäga behandlingssvar för immunterapier.
Vill du vara med och möjliggöra forskning på cancer och allergi? Bli månadsgivare.
Förutom att du är med och finansierar vetenskapliga forskningsprojekt om cancer och allergier är du dessutom med och höjer livskvaliteten för svårt sjuka medmänniskor här och nu.
Du kan även ge en engångsgåva här: