Forskning på två nya cancerläkemedel

Foto på Håkan Mellstedt vid ett mikroskop

Projekt: ROR1 och fraktalkin receptorerna som målstrukturer för individanpassad PrecisionsCancerMedicin (PCM)

Forskare: Håkan Mellstedt, professor

Forskningsinstitut: Karolinska Institutet

Anslag: 2025

Om projektet

Vilken sjukdom gäller dina studier?

I projektet utvecklas två olika precisionscancerläkemedel. Ett läkemedel mot ROR1 på cancerceller att användas vid blodsjukdomar som kronisk lymfatisk leukemi och högmaligna lymfom men även vid bröstcancer, lungcancer och äggstockscancer. Det andra precisionsläkemedlet är riktad mot fraktalkinreceptorn som finns på inflammatoriska celler i tumörens omgivning. Detta läkemedel skall i första hand användas vid blodcancersjukdomar som KLL och högmaligna lymfom samt vid äggstockscancer.

Hur kommer du att genomföra projektet?

Vi använder alltid cellmaterial från patienter i olika avancerade in vitro modellsystem och i de slutliga modellförsöken accepterade djurmodeller (zebrafisk och mus) för att utvärdera tumöreffekterna av de två nya cancerläkemedelskandidaterna innan vi övergår till kliniska försök på patienter. Ett av preparaten (som målsökes tumörens mikromiljö) är redan klart för användning på människa. Det testas idag vid inflammatoriska sjukdom och äggstockscancer. Behandlingsschema är etablerat och biverkningsprofilen (låg) är känd.

Vad hoppas du uppnå med projektet?

Det finns ett stort behov att utveckla nya cancerläkemedel för ett flertal cancersjukdomar när standardläkemedel inte längre är verksamma. Stora förhoppningar ställs på det som kallas precisionscancermedicin. Vi utvecklar två olika och unika precisionscancerläkemedel som vi har stora förhoppningar på att de kan vara verksamma vid olika blodcancersjukdomar och även solida tumörer som bukspottkörtelcancer, lungcancer och äggstockscancer. Inom fältet ROR1- och fraktalkinreceptorhämmare tillhör vår grupp de ledande inom fältet.

Vilken nytta kan dina studier leda till för patienter och inom vilken tidsram?

Studierna syftar till att ta fram två helt nya cancerläkemedel för patienter med olika typer av cancer som inte längre svarar på standardbehandling. Med nya läkemedel med andra verkningsmekanismer har vi möjlighet att förbättra prognosen för många patienter. Våra läkemedel tillhör den nya typen av mediciner som benämnes precisionscancermediciner som är den senaste utvecklingen av cancermediciner. Det ena läkemedlet är redan i kliniska studier vid andra diagnoser vilket förkortar tiden till våra kliniska försök. Det är alltid svårt att bedöma tidsramarna vid läkemedelsutveckling men vi bedömer att det första kliniska försöket kan börja inom de närmaste åren.