Cancerbehandling baserad på tumörmutationer

Hans Grönlund står i ett labb
Hans Grönlund

Projekt: Individbaserad Medicin: immunterapi vid cancer

Forskare: Hans Grönlund, docent

Forskningsinstitut: Karolinska Institutet

Anslag: 2023

Ett besked om cancer är ytterst ovälkommet när det än kommer. Då vill vi att en behandling ska vara effektiv och utan biverkningar. Förståelsen för de bakomliggande orsakerna har genom forskning ökat i snabb takt. Tumörutveckling drivs av mutationer som ofta uppkommer spontant i samband med att celler delar sig. När immunsystemet inte uppfattar och gör sig av med mutationerna förs de vidare till kommande generationer celler och börjar ackumulera. När funktionen hos proteiner är påverkade genom mutationer kan immunsystemets effektivitet som patrullerande övervakare påverkas och cancer uppstå. Det är inte ovanligt att antalet mutationer i tumören ligger mellan 50 och 500.

Vi har sedan 2016 arbetat intensivt med en ny metod att behandla cancer baserat på tumörmutationer. I korthet går den ut på att identifiera och sätta samman de viktigaste mutationerna och med dem aktivera och genom odling masstillverka patientens egna T-celler som därefter kan attackera egen tumör men inte normal vävnad.

Kolorektalcancer är den näst vanligaste cancerformen hos män och kvinnor, och sammantaget den tredje vanligaste cancerformen efter prostata- och bröstcancer i Sverige. Trots dagens moderna cellgifts-, strålbehandling och kirurgi är dödligheten fortsatt hög. Vi bedömer sannolikheten som mycket god att få Läkemedelsverkets godkännande inom kort och påbörja behandling av patienter.

I tidigare utförda försök har vi noterat att de partiklar som är klädda med personliga tumörmutationer är effektiva i försöksdjur att reducera cancer i form av vaccination. Detta vore om det fungerar som vi tänkt ett stort genombrott för cancerbehandling. Därför vill vi, som förberedelse för kliniska försök på människa, i detta projekt erbjuda personlig vaccination av cancer till hundar som besöker veterinärklinik för spontant uppkommen cancer.

Målet med detta projekt är att ta fram en tumöragnostisk, effektiv och tumörspecifik behandling utan biverkningar.

Läs mer om Karolinska Institutet på deras webbplats