Hans Grönlund om pälsdjursallergi

Under pandemin är det många som har skaffat hund. Många hundälskare är dock pälsdjursallergiker. Hur ser forskningen på pälsdjursallergi ut? För att ta reda på det har Cancer- och allergifonden träffat docent Hans Grönlund vid Karolinska Institutet.

Hans Grönlund har forskat på pälsdjursallergi i 20 år. Cancer- och allergifonden har stöttat hans forskning under många år och han tilldelades även 2018 års Miljömedicinska pris. Hans vill att allergiker ska förstå sin allergi bättre. Han har även forskat fram ett schampo för pälsdjur som ser till att minska allergenexponeringen samt är redo att ta fram ett vaccin mot pälsdjursallergi – det är bara finansieringen som saknas.

Se intervjun med Hans här (5 minuter). Vill du se intervjun textad och det inte kommer upp text automatiskt så klickar du på att se filmen på Youtube och där kan du klicka på ikonen för textning.

Mer information:

I intervjun säger Hans Grönlund att han tycker att allergiker (framförallt multiallergiker) borde testa vilka allergener de reagerar på och på så sätt få fram sin allergiprofil. Han talar då om test som utförs via tekniken microarray som är en avancerad teknik. Ska du göra en allergiutredning är det bäst att börja med vårdcentralen och få en remiss. Det finns även test att köpa, några av dessa är Apoteket/Doktor24 (testar 10 allergener, varav 1 hundallergen), Allergitest.se samt Allergenius (testar endast hundallergener, och berättar vilka av hundars sex allergener du är allergisk mot). Allergenius är en del av Hans Grönlund och Liza Marklunds företag Medi-Tec.

Här kan du läsa mer om hundars allergener (källa: Allergenius)
Här kan du läsa mer om pälsdjursallergi (källa: 1177.se)
Här kan du läsa om korsallergier (källa doktor24.se)

Stöd forskningen på cancer med en gåva.