Vår symbol fjärilen

Cancer- och allergifonden använder fjärilen som en symbol för hopp. Hopp för oss är livskraft och framtidstro: fjärilen är då även en symbol för vår verksamhet där vi hjälper idag (förmedlar livskraft via våra stöd till sjukdomsdrabbade) och forskar för framtiden (framtidstro genom vårt stöd till patientnära forskning).

Vetenskapens värld ikväll handlar programmet om vad fjärilar kan lära oss. De ställer frågan ”Kan fjärilar hjälpa oss att göra världen bättre?” och det visar sig vara så. Vi ska inte sammanfatta hela programmet men några häpnadsväckande kunskaper från fjärilar kan vara till nytta i mycket forskning, bland annat i kampen mot cancer.

Skydd mot farliga ämnen: Med hjälpa av studier av fjärilar kan man även utveckla skyddskläder som ändrar färg när de kommer i kontakt med farliga ämnen.

Fjärilen kan även lukta sig till kemiska ämnen: kunskaper från det är att utveckla tekniker (t.ex. drönare) för att detektera skadliga kemikalier.

Mönstret i fjärilens vinge stöter bort vatten. När man försöker efterlikna denna konstruktion får man osänkbar metall vilket kan få många användningsområden.

Bakterieresistens: Andra forskare har skapat en nanostruktur inspirerad av vissa fjärilssorters genomskinliga vingar för implantat i ögonen. I denna nanostruktur fastnar inte bakterier och därmed minskar risken för infektion.

Miljövänlig energiframställning: Använda egenskaper hos fjärilar som fångar solens värme för att utveckla solpaneler och få fram energi.