Hjälp en barnfamilj i utsatt situation

När ett barn får cancer vänds familjens värld upp och ner. Det vet Fatima, mamma till Alice. När Alice var tre år drabbades hon av cancer, sen igen och därefter en tredje gång. Hon har genomgått flera operationer och fått cytostatikabehandling, till slut kunde hon inte äta utan fick sondmatas. Alice låg på sjukhus i över ett år med regelbundna karantäner på grund av infektionskänslighet.

”Varken min man eller jag kunde jobba, en av oss måste vara på sjukhus och den andra hemma med våra andra barn. Den som var på sjukhuset var tvungen att köpa mat där och utan inkomst fanns det inga pengar kvar efter hyran. När man tänker tillbaka kan man inte förstå hur vi kunde klara av den situationen.”

Tillvaron på sjukhus var mycket begränsad för Alice och familjen. Det enda man kunde göra var att läsa eller använda mobilen. De skulle gärna velat köpa en iPad till Alice, men kunde bara drömma om det eftersom de saknade pengar.

Familjen sökte stöd hos Cancer- och allergifonden och vi kunde hjälpa till att förverkliga drömmen om en iPad. iPaden gjorde det enklare för familjen på sjukhuset och kunde ge underhållning i tillvaron, något som framför allt uppskattades av Alice men även resten av familjen.

Familjen har ingen släkt i Sverige och de kände sig väldigt ensamma i sin situation.

”Att få stöd från Cancer- och allergifonden värmde jättemycket. Det gör verkligen skillnad. Ett stort tack från oss. Vi vill att andra i liknande situation ska få veta att man kan söka stöd från er,” säger Fatima.

Alice är nu fem år och mår ganska bra. Hon får inte längre cytostatika, äter fast föda igen och har börjat på förskola. De går på regelbundna kontroller för att se att cancern inte kommit tillbaka. Familjen håller tummarna för att hon ska vara frisk från och med nu.

Cancer- och allergifonden får årligen in ansökningar om ekonomiskt stöd från familjer med ett eller flera sjuka barn. Familjerna som söker stöd hos oss har av olika anledningar en svår ekonomisk situation.

Under 2022 beviljade vi stöd till nio ekonomiskt utsatta familjer rörande sjukdomsdrabbade minderåriga, varav fyra barn med cancer. Hjälp Cancer- och allergifonden så att vi kan stötta fler familjer!

Tillsammans kan vi göra så att fler barn får något att sysselsätta sig med i en begränsad tillvaro.