Ditt stöd behövs för att driva cancerforskningen framåt

Var tredje svensk kommer att drabbas av cancer. Sedan stiftelsen grundades 1994 år har vi finansierat miljörelaterad cancerforskning. Vi tror nämligen att vi måste utforska både vår närmiljö, livsstil och hälsa för att vända trenden att allt fler människor drabbas.

Hur vi lever spelar roll för hur stor risken är att vi drabbas av cancer. Många cancerformer är relaterade till vår livsstil – rökning, övervikt och för många timmar i solen är några exempel på riskfaktorer. I vår närmiljö finns carcinogena kemikalier och miljögifter som skadar vår hälsa.  Vi stödjer cancerforskning och forskningsprojekt som undersöker detta vidare. Vi stödjer också patientnära forskning som fokuserar på mer effektiv behandling av cancer.

Exempel på aktuella projekt:
Bröstcancer

Den vanligaste cancerformen bland kvinnor är bröstcancer. Tack vare mammografiscreening upptäcks fall av bröstcancer ofta i ett tidigt skede och chansen att överleva är större nu än tidigare. Men fortfarande finns det mycket kvar att göra. Vi stödjer flera forskningsprojekt som söker en mer individanpassad diagnostisering och behandling för kvinnor med bröstcancer. Dessa projekt kan du läsa mer om här.

Äggstockscancer

Äggstockscancer är en alltför vanlig cancerform hos kvinnor. Varje år drabbas ungefär 700 kvinnor av äggstockscancer, en cancer som ofta upptäcks sent och därmed i många fall innebär en dålig prognos för kvinnan. För vissa typer av äggstockscancer finns det ännu ingen effektiv behandling. Vi stödjer en forskargrupp som söker efter en lösning på den gåtan. Läs mer här.

Ny metod för att behandla tumörer

Forskare på Karolinska institutet undersöker selen som ett nytt sätt att behandla tumörceller. Relativt låga doser av selen slår effektivt ut tumörceller utan att skadligt påverka friska celler. Selen är i det närmaste biverkningsfritt, det har ingen negativ miljöpåverkan och är dessutom billigt att använda.  Projektet syftar till att använda selen som en effektiv cellgiftsbehandling. Vill du veta mer? Läs mer här.

Stöd cancerforskningen

Människor får cancerbesked varje dag. Vi stödjer förebyggande och miljörelaterad forskning för att närma oss en lösning på cancergåtan och hitta nya behandlingsmetoder som kan rädda liv.

>>Bli månadsgivare och stöd cancerforskningen<<