Vetenskapsmannen är också en kvinna!
Den 8 mars är det Internationella kvinnodagen, en dag för jämlikhet och jämställdhet som är viktig att lyfta fram – inte minst på arbetsplatser och skolor. Stiftelsen Allbright [1] släppte en rapport i april 2019, Vetenskapsmannen inte kvinna, som utforskade jämställdheten på universitet och högskolor. Rapporten konstaterar att trots att kvinnor utgör hälften av alla studenter, doktorander och lektorer innehas ungefär 72% av landets professorstjänster – som är den högsta lärartjänsten – av män. I Allbrights intervjuer med studenter, lektorer och professorer framträdde dessutom en dyster bild av en akademi som konsekvent motarbetar kvinnor.
Vi på Cancer- och Allergifonden är oerhört stolta över att vi under 25 år har delat ut Miljömedicinska Priset och beviljat forskningsanslag jämnt fördelat bland såväl kvinnliga som manliga forskare. Nu senast var det 52% kvinnliga forskare som beviljades anslag och 48% manliga. I vår värld är vetenskapsmannen såväl man som kvinna.
Vi har alltid premierat banbrytande forskning. En del av de forskare som vi stödjer hade inte ens kunnat påbörja sina projekt om inte vi hade trott på deras forskning redan från början. Är man som forskare yngre, oetablerad och dessutom tänker utanför boxen kan det vara svårt att slå sig fram bland många duktiga och redan etablerade forskare. Och det är just det vi vill ändra på. Vi ger ekonomiskt stöd till forskare som tar cancer och allergiforskningen till nya nivåer.
FAKTA: COAF forskningsanslag 2019/2020
- Forskningsansökningar: 50% från kvinnor och 50% från män.
- Andelen kvinnliga professorer som ansökte om anslag 19% och manliga professorer 33% (av totalt antal sökande).
- Beviljade anslag: 52% till kvinnliga forskare och 48% till manliga.
Kvinnliga forskare i fokus
Med anledning av årets internationella kvinnodagen vill vi uppmärksamma några av våra kvinnliga forskare. Vi har frågat om de själva har märkt av någon förändring i synen på kvinnor inom forskarvärlden genom åren de varit verksamma.
Tina Dalianis
Tina Dalianis är professor vid Karolinska Institutet och bedriver forskning kring humant papillomvirus, mer känt som HPV. HPV är en mycket vanligt förekommande virusgrupp som drabbar slemhinnor, i underliv och svalg, hos både män och kvinnor, och kan utvecklas mot cancer. Hennes målsättning är att ge patienter en mer skräddarsydd behandling som kan ge ökad livskvalitet och förbättrade chanser till överlevnad.
Har du märkt av någon förändring i synen på kvinnliga forskare sedan du själv började forska?
– Jag tycker det har blivit bättre sedan jag var ung och det är mycket fler kvinnor som gör en vetenskaplig karriär. Men det är som med demokratin, det blir aldrig klart, det är en process som måste hållas levande hela tiden.
Lisa Rydén
Bröstcancer är den vanligaste maligna sjukdomen bland kvinnor, och diagnosticeras idag i ett tidigt stadium genom hälsokontroller med mammografi. Prognosen har avsevärt förbättrats genom tidigt upptäckt och rutinmässiga efterbehandlingar. Lisa Rydén är professor och forskare vid Lunds universitet. Rydéns forskning ämnar att förbättra diagnostiken och behandlingsvalen för cellgifter och hormonterapi, samt att minska användningen av just cellgifter på denna typ av patienter.
Har du märkt av någon förändring i synen på kvinnliga forskare sedan du själv började forska?
– Kvinnliga forskare och till och med professorer är idag en självklar del av forskarsamhället på våra universitet men på de främsta positionerna är det alltjämt glest med kvinnor. Dessa förändringar går mycket långsamt framåt och kräver stor uthållighet av alla inblandade parter.
Christine Wennerås
Professor Christine Wennerås forskar kring både cancer och allergi vid Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg. Wennerås undersöker en sorts vita blodkroppar kallade eosinofila granulocyter, som har visat öka i antal i vävnaderna vid allergier, dock är det ännu oklart vad de har för funktion. Forskningen studerar blodkropparnas funktion vid två olika sjukdomar – allergisjukdomen eosinofil esofagit och ”transplantat-mot-värd”-sjukdomen som kan drabba patienter som genomgått stamcellstransplantation vid leukemi. Eosinofil är en inflammation i matstrupen som man tror utlöses av allergiframkallande födoämnen.
Har du märkt av någon förändring i synen på kvinnliga forskare sedan du själv började forska?
– Det är svårt att svara på hur andra personer ser på mig eller andra kvinnor som forskar. Det är bäst att fråga dem. Men jag vill att kön inte ska ha någon betydelse, och att forskare bedöms och bemöts lika oberoende av kön.
[1] Stiftelsen Allbright är en partipolitisk obunden och icke-vinstdrivande stiftelse som arbetar för jämställdhet och diversifiering på ledande positioner i näringslivet. Stiftelsen kartlägger kontinuerligt näringslivets ledningsgrupper och styrelser för att belysa frågan om representation. Läs mer här »