Pandemin är inte över och covid-19 sprids fortfarande. Tack vare vaccinet blir de som smittas lindrigare sjuka. Det skyddar dig från att bli sjuk och minskar också risken att du smittar andra. Det bidrar till att minska smittspridningen i hela samhället på sikt. Idag är det dock drygt en miljon människor i Sverige som ännu inte tagit sin första dos. Under denna vecka genomför Folkhälsomyndigheten en informationskampanj för att uppmuntra fler att vaccinera sig.
Det är framförallt de som är ovaccinerade som blir svårt sjuka och dör. Enligt statistik från Folkhälsomyndigheten och Socialstyrelsen vårdades fyra gånger fler ovaccinerade på sjukhus under november–december 2021 jämfört med vaccinerade.
Vaccinationerna räddar liv
Att så många kunnat vaccinera sig mot Covid-19 har gjort att vi kunnat öppna upp samhällena, äldre personer har kunnat träffa släktingar igen, kulturen har kommit igång. Med en tredje dos ökar kroppens antikroppar rejält. Om vi alla vaccinerar oss så skyddar vi oss själva och andra mot svår sjukdom och död.
Riskgrupper
De två allvarligaste riskfaktorerna för hur allvarligt sjukdomsförloppet blir för en person med Covid-19 är: ålder och cancersjukdom. Cancer- och Allergifonden har daglig kontakt med personer som både är över 65 år och cancersjuka.
Vaccinationen mot covid-19 gör skillnad
Ju fler som vaccinerar sig mot Covid-19 desto färre dör av sjukdomen. Vaccinera dig, för att skydda dig själva och andra. Har du haft Covid-19 har du fått antikroppar, men det skyddet avtar och därför behöver du vaccinera dig för att få ett starkare skydd.
Nationell vaccinationsvecka
Under vecka 11 bedriver Folkhälsomyndigheten en kommunikativ kampanj (på uppdrag av regeringen) för att få fler att vaccinera sig. Under vaccinationsveckan är Cancer- och Allergifonden med och bidrar för att fler ska välja att vaccinera sig. Vi stödjer denna kampanj då vi dagligen har kontakt med personer i riskgrupper. Om fler vaccinerar sig så skyddas riskgrupperna.