
Cancer- och Allergifonden deltog på Seniormässan 1–3 oktober 2019. Vi var medbjudna av vår företagspartner Pharma Nord, och i vår del av deras monter mötte vi många glada och aktiva seniorer. Intresset för en hälsosam livsstil var märkbart. Professor Mikael Björnstedts föredrag på stora scenen om hälsa och åldrande drog en storpublik. Det verkar onekligen som att 70 är det nya 50!
I mötet med alla seniorer fick vi chansen att berätta mer om Cancer- och Allergifondens verksamhet. Dels att vi finansierar banbrytande forskningsprojekt och dels att vi ger stöd till svårt sjuka som befinner sig i en tuff ekonomisk situation. Många av våra bidragstagare är pensionärer med blygsamma pensioner. Vid svår sjukdom kan den gruppen få det riktigt kämpigt med sin ekonomi. 2018 var 38% av våra bidragstagare pensionärer och hittills i år (1 oktober 2019) är det 34%.
”Påverka åldrandet och hälsan på ett naturligt sätt”
Professor Mikael Björnstedt, forskare på Karolinska Institutet och dessutom en av Cancer- och Allergifondens styrelseledamöter, höll föredraget “Påverka åldrandet och hälsan på ett naturligt sätt” på Stora scenen. Föredraget lockade en stor och intresserad publik. Professor Björnstedt berättade om hur mineraler och vitaminer kan påverka vår hälsa och hänvisade bland annat till resultatet av en studie gjord i Kinda, Sverige. (Mer information om professor Björnstedts forskning som fonden stöder hittar du här»)
Professor Björnstedts hälsotips till seniorer
— Kosttillskott är ett omdebatterat ämne. Enligt livsmedelverkets rekommendationer får vi som bor i Sverige i oss nödvändiga mineraler och vitaminer med en balanserad kost, berättar professor Björnstedt. Och till stor del stämmer det bra, fortsätter han. Framförallt om vi är friska och i övrigt mår bra. Men seniorer tenderar emellertid att äta mindre än rekommenderat energiintag. Då ökar risken att man får i sig för lite av ämnen som till exempel selen, folsyra, jod, B- och D-vitaminer. Ett tips till seniorer är att föra dagbok över sina matvanor under en period, och uppskatta det genomsnittliga energiintaget. På livsmedelsverkets sida finns rekommenderade näringsintag.
— Verkar det som att energiintaget är för lågt kan man komplettera med kosttillskott som till exempel selen, som är en viktig antioxidant. Enligt Kinda-studien finns till exempel ett samband mellan ökad dödlighet och lägre halter av selen i kroppen. Även fast studien måste genomföras i fler länder för att resultatet ska kunna valideras och användas i ett vidare sammanhang, avslutar professor Björnstedt.
Cancer- och Allergifondens betydelse för banbrytande forskning
I slutet av sitt föredrag bjöd professor Björnstedt upp fondens verksamhetschef Katarina Krzyzinska på scenen. Anledningen var att lyfta att Cancer- och Allergifonden har stor betydelse som möjliggörare och finansiär av många banbrytande forskningsprojekt inom cancer och allergi.
Intryck som vi tar med oss från mässans besökare
Några av de som besökte oss i montern tyckte att vi borde bli bättre på att förklara sambandet mellan cancer och allergi. Det är inte helt självklart varför en organisation arbetar för både cancer och allergi. Den kortfattade förklaringen är att fondens verksamhet bygger på vetskapen att närmiljö och livsstil påverkar människans immunförsvar. Immunförsvaret är sedan i sin tur en gemensam nämnare för cancer- och allergisjukdomar. Här kan du läsa mer om det»
Vi pratade även med seniorer som själva lider av olika allergier och som upplever att de inte blir tagna på allvar. De har därför tappat en del av sitt förtroende för sjukvården. En svår allergi kan begränsa livet hos den som är drabbad, men många förstår inte hur tungt det kan vara. Det är något som vi på Cancer- och Allergifonden funderar över hur vi kan hjälpa till att lyfta och tydliggöra.
Kunskapen om att vi stödjer både forskning och personer som är sjuka i cancer- och allergisjukdomar var låg. Det tar vi också med oss, vi måste bli bättre på att förtydliga fondens verksamhet.
Vi upplevde i alla fall många givande och varma möten som vi värmer oss med i det begynnande höstmörkret. Vi hoppas på en lika positiv upplevelse nästa år på Seniormässan!