Logotyp för 90-kontologga

Helene, 64 år, drabbades av bröstcancer och sedan tjocktarmscancer.

Strålbehandlingarna och cellgiftsbehandlingarna fick konsekvenser som skulle kosta mycket. “Det är jättedyrt med tandproteser. Det här stödet betyder mycket. Det har varit tacksamt att få lite hjälp från Cancer- och Allergifonden”, säger Helene.

Anna, 55 år, har opererats för bröstcancer tre gånger.

”Det kan bli för mycket när man är nedsatt. Förra gången jag hade cancer orkade jag inte söka hjälp. I samma veva dog min mamma och jag kände bara att det här går inte. Denna gång orkade jag, även om det är ett jobb: man måste ringa läkare och leta reda på var man kan få hjälp. Jag är jätteglad att jag fick hjälp.”

AI-algoritmer i forskningsprojekt

”Idag genomgår alla bröstcancerpatienter lymfkörtelbiopsi för att ta reda på om bröstcancern spridit sig till armhålans lymfkörtlar. Detta trots att det endast är färre än 30 % av bröstcancerpatienter som har lymfkörtelmetastaser.” Läs om forskningsprojektet som vill minska onödiga kirurgiska ingrepp för patienter.

rosa bakgrund med tant

Ingrid, 68 år, led av smärta och behövde en säng för återhämtning.

Bröstcancerdiagnoserna ökar stadigt upp till 70-74 års ålder. ”Det är ett stort problem under och efter bröstcancerbehandlingen. Man får ont i kroppen, störd sömn och svettas mycket. Man är tacksam för allt som kan hjälpa en.”

Rosa bakgrund och en kvinna i bild

Ava, 75 år: ”Man kan aldrig vara riktigt säker”

Ava drabbades av bröstcancer 2018 och har ätit medicin sedan dess. ”Det man inte tänker på är att efterbehandlingen också kräver resurser”, säger hon. Ava lider av biverkningar, har höga medicinkostnader och känner att hon aldrig kan vara säker på att den inte kommer tillbaka.

Foto på Mårten Fernö i rosa ram

Vikten av individanpassad behandling

Bröstcancer är en heterogen sjukdom, därför bör behandlingen av den se olika ut beroende på person och tumör. Det har professor Mårten Fernö vid Lunds Universitet forskat på. Ser vår intervju med honom här om hans spännande resultat.

Foto på Marlene Malmström

Att få återgå till ett gott liv

Behovet av stöd efter bröstcancer ser olika ut från person till person. Marlene Malmström, Leg Ssk, Dr Med Vet vid Lunds Universitet, studerar hur individualiserade insatser kan förbättra både patientens livssituation avsevärt och effektivisera användningen av hälso- och sjukvårdens resurser.


Vi räddar på två fronter!

Oktober är den internationella bröstcancermånaden. Många av de sjuka vi stöder är bröstcancerpatienter som förutom tuffa behandlingar går runt med en tärande stress över hur nästa hyra ska kunna betalas. Eller om de ska prioritera att köpa medicin framför näringsrik mat. Det kan handla om någon som inte kunnat arbeta på länge, som kanske blivit utförsäkrad eller är pensionär med låg pension.

Tillsammans med våra givare bekostar vi läkarbesök, medicin, sjukresor eller rehabilitering.

Vi får ofta höra från våra bidragstagare vilken välgörande effekt det är att få lite ro i själen. Att få släppa oron för ekonomin en stund när sjukdomen i sig är tillräckligt tung att bära.

Vi är en insamlingsstiftelse som räddar människor på två fronter. Förutom att ge bidrag till svårt sjuka och ekonomiskt utsatta medmänniskor, finansierar vi miljörelaterad och vetenskaplig cancer- och allergiforskning.

♥ Var med och rädda en farmor, mamma eller syster ♥

Engångsgåva

Bli månadsgivare

Cancer- och Allergifonden är godkända för skattereduktion! Du måste ha gett minst 200 kronor per gåvotillfälle och minst 2000 kronor totalt till en eller flera godkända organisationer (gåvomottagare) under ett kalenderår. Läs mer om det här.

Som månadsgivare stödjer du långsiktigt vårt arbete med att finansiera vetenskapliga forskningsprojekt om cancer och allergier.  Du är dessutom med och höjer livskvaliteten för svårt sjuka medmänniskor här och nu.

>> Bli månadsgivare här! 

Vår symbol av hopp

Ett samarbete med Snö of Sweden

Vi har tillsammans med Snö of Sweden tagit fram örhängen och halsband med fjärilen i vår logotyp. För varje produkt som säljs under oktober går 100 kronor till cancer- och allergiforskning och hjälp till sjuka. Fjärilen är Cancer- och Allergifondens symbol för hopp och varje bidrag är viktigt för att skapa förändring. Passa på och köp under oktober.