Podda dig till mer kunskap om cancer och allergi

Bild på mikrofon

Den 7 mars är det ”Podcastens dag” och utbudet på poddar är nu större än det någonsin har varit. Poddar är ett bra sätt att hålla sig uppdaterad eller lära sig om något nytt utan att mycket tid behöver läggas på det. Lyssnandet kan ske ”on the go” (till exempel på väg till jobbet) eller i sängen. Här tipsar vi om några poddar kring cancer och allergi. Det är bara ett urval, leta själv så hittar du mycket fler!

Förutom att det finns fler och mer nischade poddar nu, har även lyssningen ökat under pandemin. Ett ämne som blivit populärare de senaste två åren är hälsa (källa: Spotify). Kanske är intresset för hälsa en reaktion av pandemin. Under 2020–2021 sökte många information kring medicin och forskning och medicinjournalistik blev populärt.

En man som poddar

Poddar av Sveriges Radio

Många av Sveriges Radios program kan lyssnas på som poddar. 2021 ökade lyssnandet på deras poddar med 19 procent jämfört med föregående år (källa: Sveriges Radio). Några av Sveriges Radios podcasts kring vetenskap, hälsa, forskning är:

Ett urval av poddar på temat cancer

Ett urval av poddar på temat allergi

Det finns ganska få poddar helt dedikerade till temat allergi. Men en sådan är Allergiexperterna, av Barnallergolog och Barnallergissjuksköterska.

I övrigt behandlas allergi i enskilda avsnitt i många hälsopoddar. Till exempel:

Ett urval av övriga poddar om forskning och medicin:

  • Vetenskap och hälsa: en podd med populärvetenskaplig sammanfattning av forskning som utförs vid Lunds universitet, Malmö universitet och Region Skåne
  • Medicinvetarna: är en podd från forskningen på Karolinska institutet. De har fokus på allergi i avsnittet Kan allergi botas?
  • Forskarpodden – en podd från Uppsala Universitet. Länk till avsnitt om vaccin mot cancer.

 

Övrigt om poddar

  • Podcasts (poddar) är digitala program som lyssna på när du vill och var du vill. Du kan lyssna på poddar i din smartphone, läsplatta eller dator. Du går in på ett podcastprogram eller en app, till exempel Podcaster (iPhone), Google Play (Android), Spotify, iTunes, Acast eller liknande. Där kan du antingen ladda ner podden eller streama den (då behöver du internetuppkoppling under hela avsnittet). I Spotify ligger idag ungefär 8 000 olika podcasts på svenska.
  • Statistik: 2021 lyssnar 51 procent av alla mellan 18-79 år på poddar minst en gång i månaden. Det är främst 90-talisterna som lyssnar ofta; 2 av 3 lyssnar på poddar varje vecka (enligt Svenskarna och Internet samt Spotify).