Stories, livsöden eller historier från verkligheten …

…. oavsett vad vi kallar det för: vi vill lyfta fram de svårt sjuka och ekonomiskt utsatta. De som inte orkar ropa högt på hjälp, men som är i oerhört stort behov av stöd.

Vi som jobbar på Cancer- och Allergifonden får ibland höra av potentiella givare att bidrag till sjuka privatpersoner inte behövs. Att samhället tar hand om alla som är sjuka. Men det stämmer inte riktigt. Ja, vården i Sverige är kraftigt subventionerad och det är jättebra. Men för att kunna uppnå ett frikort för mediciner och läkarbesök ska man betala 3 900 kr. Det är mycket pengar för någon som inte kunnat arbeta på länge, som kanske blivit utförsäkrad eller är pensionär med låg pension och som faktiskt vissa dagar måste välja mellan att köpa näringsrik mat eller nödvändiga mediciner.

Läs några av våra bidragstagares livshistorier

Porträtt på Anna Rosenqvist

Anna Rosenqvist är en av många som drabbats av cancer eller allergi och som sökt stöd från Cancer- och Allergifonden. Vi har träffat och intervjuat henne, här berättar hon vad stödet har betytt för henne. Läs Annas berättelse»

man på cykel

Bertil hade svårt att röra sig och gick även upp mycket i vikt efter behandling av kolokteralcancer. Han kunde cykla och sökte stöd för att köpa en cykel. Tack vare cyklingen började han må bättre både psykiskt och fysiskt. Läs Bertils berättelse»

Vi cancerpatienter är inte bara påverkade fysiskt utan även psykiskt och ekonomiskt
Boris, 65 år, fick diagnosen prostatacancer i januari 2021. Med den låga pension Boris har, beviljades han stöd från Cancer- och Allergifonden för medicinkostnader upp till frikortet. Läs Boris berättelse»

Helene, 64 år, drabbades av bröstcancer och sedan tjocktarmscancer
Strålbehandlingarna och cellgiftsbehandlingarna fick konsekvenser som skulle kosta mycket. “Det är jättedyrt med tandproteser. Det här stödet betyder mycket. Det har varit tacksamt att få lite hjälp från Cancer- och Allergifonden”, säger Helene. Läs Helenes berättelse»

Anna, 55 år, har opererats för bröstcancer tre gånger

”Det kan bli för mycket när man är nedsatt. Förra gången jag hade cancer orkade jag inte söka hjälp. I samma veva dog min mamma och jag kände bara att det här går inte. Denna gång orkade jag, även om det är ett jobb: man måste ringa läkare och leta reda på var man kan få hjälp. Jag är jätteglad att jag fick hjälp.” Läs Annas historia» 

rosa bakgrund med tant

Ingrid, 68 år, led av smärta och behövde en säng för återhämtning

”Det är ett stort problem under och efter bröstcancerbehandlingen. Man får ont i kroppen, störd sömn och svettas mycket. Man är tacksam för allt som kan hjälpa en. Efter cancerbehandlingarna behövde jag en bra säng med en anpassad bäddmadrass. Den nya sängen och bäddmadrassen har förbättrat min livsmiljö och livssituation, och jag är otroligt tacksam för stödet.” Läs Ingrids historia»

Rosa bakgrund och en kvinna i bild

”Man kan aldrig vara riktigt säker”
Ava, 75 år, drabbades av bröstcancer 2018 och har ätit medicin sedan dess. ”Det man inte tänker på är att efterbehandlingen också kräver resurser”, säger hon. Ava lider av biverkningar, har höga medicinkostnader och känner att hon aldrig kan vara säker på att den inte kommer tillbaka. Läs Avas historia»

”Man är liten som människa inför myndigheter”

”2010 fick jag diagnosen Hodgkinlymfom (en kronisk form av cancer) och jag genomgick cellgiftsbehandling. Nu är sjukdomen i schack och jag går på regelbundna kontroller och det känns hoppfullt. Men jag är sjukpensionär sedan många år på grund av fibromyalgi vilket gjort min ekonomi mycket ansträngd. Situationen blev inte bättre i och med behandlingar och rehabilitering av cancersjukdomen.” Läs Kerstins historia»

Annie drabbades av bröstcancer – tvingades leva på existensminimum. 

”Jag har aldrig i hela mitt liv betalat hyran försent förut. Men på grund av sjukdomen halkade jag plötsligt efter och var nära att förlora mitt hyreskontrakt, mitt i min cancerbehandling. Det kan hända vem som helst som blir sjuk.” Läs Annies historia»

”Livet är ett helvete. Får man säga så?”

Svea 77 år har drabbats hårdare än många andra. Tack vare sina små hundar orkar hon gå upp varje morgon och leva vidare, även fast varje dag är en kamp för att få pengarna att räcka till. Som om det inte är nog att orka med en tuff cancerbehandling och rehabilitering. Läs Sveas historia »

”Tyvärr måste man vara stark för att klara av att vara sjuk”

Laura har varit frisk i hela sitt liv och alltid klarat sig på egen hand. Tills för ett år sedan, då hon drabbades av blödningar och andra mer diffusa symtom som fick henne att besöka läkare. Det kunde snabbt konstateras att Laura drabbats av livmodercancer, ett besked som vände upp och ner på tillvaron. Läs Lauras historia»

”Fondmedel har varit oerhört viktigt för att jag ska kunna behandlas överhuvudtaget”

Marie har ända sedan hon var barn haft stora allergiska besvär. Besvären påverkar hela hennes vardag och begränsar henne i nästintill allt hon gör. Läs Maries historia»

”Jag var undernärd och hade inte råd att köpa mat.”

För fem år sedan stormade det rejält i Thomas liv. Han gick igenom en skilsmässa och hamnade i personlig konkurs. Samtidigt drabbades han av benmärgscancer. Läs Thomas historia»

Anders var ensam genom hela behandlingen.

”Det har varit en ständig ekonomisk stress, kostnaderna för sjukdomen gör att budgeten inte går ihop, innan sjukdomen var jag en normal heltidsarbetande person som arbetade inom sjukvården.” Läs Anders historia»

Att våga be om hjälp.

Gugge fyller snart 75 år. Hela sitt liv har hon varit skonad från sjukdomar. Men för sju år sedan drabbades hon av cancer. Vi har pratat med henne om att våga be om hjälp.  Läs Gugges historia»

“Vi måste våga prata om cancer”

Åse-Marie fick cancer för fem år sedan. Läkarna hittade en stor elakartad tumör. Tumören opererades bort men knappt ett år efter operationen upptäcktes en metastas i hennes lunga och kort därefter hade cancern spridit sig även till levern. Åren som följde innebar flera operationer och cellgiftbehandlingar. Idag vill Åse-Marie prata mer om cancer. Läs Åse-Maries historia»

”Det är viktigt att ha en holistisk syn på läkande”

Rebecca var 23 år när hon fick sin bröstcancer-diagnos. Livet vändes upp och ner och hon trivdes inte med den vård hon fick. Rebecca kämpade sig igenom behandlingen men när hon 6 år senare fick det fruktade beskedet om återfall i sjukdomen var rädslan nästan övermäktig. Läs Rebeccas historia» 


 

Kuratorn berättar:

”Vissa avstår helt från att hämta ut sin medicin”

Malin är sjukhuskurator på ett sjukhus i Mellansverige. Dagligen möter hon människor som drabbats av cancer. En del har precis fått sitt cancerbesked, vissa är mitt uppe i sin behandling och andra är i livets slutskede. Oavsett var patienten befinner sig har cancern vänt livet upp och ner.  Läs Malins berättelse»

Vår medarbetare Pia berättar:

”Man ska inte behöva välja mellan mat och medicin”

Cancer- och Allergifonden hjälper varje år ett stort antal människor som har fått sin ekonomi raserad av sjukdom och som behöver ekonomiskt stöd för sin rehabilitering och väg tillbaka till livet. Vår medarbetare på kansliet, Pia Mattsson, möter i sitt arbete varje dag människor vars vardag är en kamp för att få livet att gå ihop. Läs Pias berättelse»


 

Du kan också bidra!

Vad behöver de sjuka hjälp med? 

Det är vanligast att vi hjälper bidragstagare med kostnader för högkostnadskort, för läkarbesök och medicin, och sjukresor. Men alla människor har sina individuella behov, och det förekommer även att vi ger bidrag till peruker och tandvårdskostnader.

En gåva från dig kan hjälpa svårt sjuka med bland annat:

  • Sjukhusvistelse (per dag) 100 kr
  • Läkarbesök (Högkostnadskort) 1150 kr
  • Mediciner (Högkostnadskort) 2300 kr
  • Näringsdryck, dagsbehov 100 kr

Vi vet hur väl din gåva tas emot och får ofta höra från våra bidragstagare vilken välgörande effekt det är att få lite ro i själen. Att få släppa oron för ekonomin en stund när sjukdomen i sig är tillräckligt tung att bära.

Du som läser ska veta att ett bidrag från dig gör vår värld lite mänskligare, lite varmare. Tillsammans kan vi bidra med en smula andrum för fler svårt sjuka.