
Hur är det att arbeta med insamling? Peter Roberton, ett av Cancer- och Allergifondens insamlingsombud, vet mer om det än de flesta. Efter att ha fyllt 70 år och förra året genomgått behandling för prostatacancer är Peter nu tillbaka på jobbet med mer energi än någonsin.
- Det är ett alldeles fantastiskt arbete. Jag har haft många olika jobb genom åren men det är inte många där jag har känt mig så nyttig som jag gör på Cancer- och Allergifonden, säger Peter. Att få arbeta med insamling där man vet att pengarna som vi samlar in verkligen gör konkret nytta är väldigt tillfredsställande.
Nyss fyllda 70 år har Peter en lång och mångfacetterad yrkeskarriär att se tillbaka på. Jobb som brevbärare, journalist, revisor och lärare har varvats med arbete på SIDA och inom den ideella sektorn på Röda Korset. Vid 70 år kanske pensionering borde kännas lockande?
- Nej! Jag har arbetat på Cancer- och Allergifonden i 7 år nu och det är med glädje som jag går till jobbet varje dag. Jag tror att det är viktigt att hålla igång i sociala sammanhang när man blir äldre, det är utvecklande för både kropp och huvud. Så länge jag är pigg och tycker att det är roligt kommer jag att fortsätta.
Peter arbetar framförallt med insamling via telefon. Det innebär många samtal varje dag till både privatpersoner och företag. Målet med samtalen är förstås att samla in pengar, men någon säljare anser sig Peter inte vara.
- Jag brukar få den frågan ibland, framförallt när jag ringer till företag. Många man når är stressade och har ont om tid. Jag brukar säga att det enda jag säljer är empati och förståelse för de cancer- och allergisjuka. Ibland leder det till många och långa samtal om både det ena och det andra och jag tycker att det är viktigt att man låter det ta tid.
Samtalen till privatpersoner ser ofta annorlunda ut. Cancer- och Allergifonden har en stor grupp trogna givare som bidrar år efter år och många av dem känner nog igen Peters röst från samtal genom åren.
- Vissa känner igen mig direkt och säger ”inga problem, jag är med igen”. Med de trogna givarna får jag en viss relation och det kan bli långa samtal om vår verksamhet. Vi tycker att det är viktigt att förmedla vad deras pengar går till och jag pratar gärna om något av de många forskningsprojekt som vi stödjer eller de bidrag som vi ger till drabbade privatperson, säger Peter.
Peter drabbades själv av prostatacancer för ett drygt år sedan och plötsligt blev hans engagemang än mer personligt. Behandlingen har gått bra och han tackar sitt arbete för att han upptäckte sjukdomen på ett tidigt stadie.
- Jag hade koll på symptombilden tack vare mitt jobb och misstänkte att det var prostatacancer, därmed kunde jag få diagnos och behandling snabbt. Med egen erfarenhet från sjukdomen kan jag nu med ännu större inblick prata med många män om detta, det finns mycket rädsla och funderingar. I de samtalen känner jag att jag gör direkt nytta och hjälper många att få svar på sina frågor.
Cancer- och Allergifonden förmedlar inte enbart pengar till forskning utan även till privatpersoner som drabbats av cancer- eller allergisjukdomar och som behöver ekonomiskt stöd för behandling eller rehabilitering.
- Från dem får vi ofta direkt feedback. Det kan vara ett vykort eller ett mail om hur vårt stöd har betytt mycket för dem i deras tillfrisknande. Sådana dagar får vi som arbetar med det här ännu mer inspiration och energi att samla in ännu mer pengar så att fler kan få hjälp. Behovet är stort, avslutar Peter.