Coronaviruset (Covid-19)
WHO deklarerade den 11 mars att covid-19 nu är en pandemi. Sjukdomen finns nu eller kommer snart att finnas i alla världsdelarna och kommer sannolikt att drabba alla världens länder.
Folkhälsomyndigheten bedömer att risken för samhällssmitta av covid-19 är mycket hög. Detta innebär att den tidigare strategin att fånga alla fall av sjukdom, genom att provta personer som får symtom efter att ha rest i vissa områden utomlands, inte längre är den som är mest effektiv.
Det innebär att alla som är sjuka i förkylning eller influensaliknande symptom ska vara hemma för att inte riskera att sprida smitta vidare till andra. Fokus ligger nu på att fördröja smittspridning i befolkningen, och samtidigt på att skydda de äldsta och sköraste mot sjukdomen.
Grupper som är i riskzonen
Så här säger Folkhälsomyndigheten: En genomgång av tillgängliga studier kopplade till utbrottet av covid-19 visar att hög ålder är den främsta riskfaktorn och därmed utgör äldre en riskgrupp. Personer med hög ålder i kombination med underliggande sjukdomar, såsom högt blodtryck, hjärt-kärlsjukdom, lungsjukdom eller diabetes är också något överrepresenterade bland de svåra fallen.
Men om du eller ditt barn har sjukdom som generellt innebär ökad risk vid infektioner, till exempel nedsatt immunförsvar bör du rådgöra med din behandlande läkare om du har frågor kring din behandling eller vad du kan göra om för att minska risken kopplad till sjukdomen covid-19.
Skydda dig och andra från smittspridning
- Stanna hemma när du är sjuk. Känner du dig sjuk med symtom som snuva, hosta eller feber ska du försöka låta bli att träffa andra människor. Gå inte till jobbet, skolan eller förskolan. Det gäller även om du bara känner dig lite sjuk. Det är viktigt att inte riskera att smitta andra.
- Var uppmärksam på symtom på covid-19. De symtom som rapporterats är framförallt feber och hosta. Även andningspåverkan, snuva, halsont, huvudvärk, illamående, muskel- och ledvärk är vanliga symptom.
- Tvätta händerna ofta. Smittämnen fastnar lätt på händer. De sprids vidare när du tar någon i hand. Tvätta därför händerna ofta med tvål och varmt vatten, minst 20 sekunder.
- Hosta och nys i armvecket. När du hostar och nyser sprids små, små droppar som innehåller smittämnen. Genom att hosta och nysa i armvecket eller i en pappersnäsduk hindrar du smitta från att spridas i din omgivning eller från att förorena dina händer. Släng alltid pappersnäsduken i en papperskorg och tvätta händerna.
- Undvik att röra ögon, näsa och mun. Smitta sprids genom slemhinnor i ögon, näsa och mun. En allmänt förebyggande åtgärd mot luftvägsinfektioner är att undvika att röra vid ögon, näsa och mun.
- Handsprit. Om tvål och vatten inte finns tillgängligt, kan man använda handsprit med minst 60 % alkohol. Tvätta alltid händerna med tvål och vatten om händerna är synligt smutsiga.
Läs mer utförlig information på Folkhälsomyndigheten»
Cancer- och Allergifondens förhållningssätt
Cancer- och Allergifondens arbete går ut på att stödja forskning och stötta de som är svårt sjuka i cancer och allergier. Många av våra bidragstagare är äldre och sjuka i cancer. Och samtliga våra bidragstagare har nedsatt immunförsvar i någon form. Vi värnar om att redan svårt sjuka medmänniskor med nedsatt immunförsvar i första hand ska undgå Corona-smitta, och om de ändå drabbas ska ha möjlighet att få så god vård som möjligt. Vi väljer därför att vidta några åtgärder för att inte bidra till smittospridning, som till exempel att arbeta hemifrån i så stor utsträckning som möjligt samt att avboka icke nödvändiga arbetsresor, externa möten och föredrag.
Vi följer utvecklingen och anpassar vår verksamhet och förhållningssätt efter de omständigheter som råder och de rekommendationer som utfärdas av Folkhälsomyndigheten»
Om du vill veta mer om Coronaviruset så kan du ringa den nationella informationslinjen 113 13 som är öppen dygnet runt.